OPOZICIONA PAROLA: Za vlast sve, za narod ništa! Šta je zajedničko svim opozicionim liderima?


IZVOR: Republika - 22.05.2022 | 12:54


Mnogi večiti lideri stranaka se povlače nakon aprilskih izbora: Neki su se umorili, neki priznali grešku, ali jedan se još NE PREDAJU.

Foto: printscreen/N1/CBS Mornings
OPOZICIONA PAROLA: Za vlast sve, za narod ništa! Šta je zajedničko svim opozicionim liderima?

Šta je zajedničko Vojislavu Šešelju, Čedomiru Jovanoviću, Nenadu Čanku, Zoranu Živkoviću, Arisu Movsesijanu, Saši Raduloviću, Borisu Tadiću... To što su posle prošlih ili pretprošlih izbora postali manje-više bivši političari.

Iako je od uvođenja višestranačja u Srbiji prošlo više od tri decenije, i subjektivni i objektivni je utisak da je sve vreme na političkoj sceni i u vlasti i opoziciji ključnu ulogu igralo desetak lidera, prenosi Blic. 

Bili su u vlasti, opoziciji, prolazili, ostajali ispod cenzusa, ali nisu napuštali čelo svoje stranke. Oni retki koji bi se čak i odrekli liderske pozicije ubrzo bi i napuštali stranku kako bi napravili novu svoju partiju i ponovo bili vođe.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Zdravko Ponoš i Dragan Đilas

Ipak, čini se da se situacija u tom pogledu menja poslednjih godina. Naime, rezultati poslednjih i pretposlednjih parlamentarnih izbora konačno su delovali otrežnjujuće za pojedine "večite lidere" pa su odlučili ili da "abdiciraju" ili se pasiviziraju malo.

Tako su se nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i neulaska u skupštinu upasivizirali Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Zoran Živković da bi posle nedavnih aprilskih izbora njihovim putem krenuli Vojsilav Šešelj, Aris Movsesijan, a moglo bi se reći i Saša Radulović pa i Boris Tadić iako mnogi analitičari tvrde da je negativan rezultat SDS-a posledica i činjenice da je njegov lider kasno ušao u kampanju.

Zanimljivo da su Šešelj, Movsesijan i Radulović preuzeli odgovornost nakon izbornog neupeha i čak načinili konkretne korake u tom smeru dok se čini da se Tadić ne predaje.