PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA ČETIRI AMBASADORA: Srbija će nastaviti da JAČA saradnju sa ovim državama


IZVOR: Republika - 16.03.2022 | 10:35


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir, Republike Koreje, Države Libije i Arapske Republike Egipat.

Foto: Tanjug
PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA ČETIRI AMBASADORA: Srbija će nastaviti da JAČA saradnju sa ovim državama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza, koji mu je preneo pozdrave predsednika Abdelmadžida Tebuna, kao i poziv za zvaničnu posetu.

Uz pozdrave predsedniku Tebunu i srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Mahrazu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu.

Predsednik Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

 

Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa. Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

Ambasador Mahraz je rekao da saradnja sa Alžirom otvara Srbiji i mogućnosti za saradnju sa ostalim zemljama na afričkom kontinentu. Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma predao je i ambasador Republike Koreje Li Đeung.

Predsednik Vučić je ovom prilikom zamolio ambasadora Lija da prenese pozdrave i čestitke novoizabranom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

Predsednik Vučić je ambasadoru Liju poželeo uspešnu diplomatsku službu u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik Vučić je konstatovao da smo u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene. Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu. U razgovoru je konstatovano da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza).

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima “pametnih gradova”, elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

BONUS VIDEO: