MILOŠEVIĆ POTPISAO SARADNJU SA HAGOM?! Toma Fila raskrinkao veliku laž, CELA PRIČA SE VRTI OKO JEDNOG ANEKSA!


IZVOR: Republika - 08.10.2021 | 07:07


Ugledni advokat Toma Fila raskrinkao je jednu od urbanih legendi koje su pripisivane bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Foto: ST/Đ. Kojadinović/Tanjug/AP

Slobodan Milošević i Toma Fila

Prema navodima koji su poznati javnosti koja pažljivije prati političku scenu u Srbiji, Milošević je navodno u Dejtonu potpisao saradnju sa Haškim tribunalom, u kome je Milošević i okončao svoj život.

U intervjuu za 24.sedam, Toma Fila kaže da ova teza, koju su neretko potezali i Miloševićevi politički protivnici, naprosto nije tačna.

- U Dejtonu kada je razgovor bio o Bosni i Hercegovini (BiH) jednim aneksom je bilo predviđeno da BiH treba da sarađuje sa Haškim tribunalom. I on je to potpisao. Pa su na taj način oni rekli da je on priznao postojanje Haga! To nije istina... oni to uvek tumače kako hoće - objasnio je Fila.

Milošević je prodat, ne predat

- Ja sam rekao da su to lažovi i prevaranti, ta Evropska zajednica... i to i sad kažem. Jesu rekli isporučite Miloševića, u ponedeljak ste u Evropi... i ništa. I zapamtite, on nije predat već je prodat. Za 700 milion otpisivanja dugova ovoj zemlji. I to ne pričam ja, nego pregovarač Blagojević je napisao knjigu i rekao da je prodat... pa onda Mladića, pa Karadžića i onda Kosovo...odjednom izvuku! I sada kad bi priznali nezavisno Kosovo, jel znate kad bi ušli? Nikada! I onda ti tražili Sandžak, pa da skinemo Republiku Srpsku, Vojvodinu da damo... i sve da damo, opet te neće! - dodao je poznati advokat.

Foto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

Slobodan Milošević

Govoreći o tome kako je došlo do toga da u Hagu bude Miloševićev zastupnik, Fila je otkrio da veruje da je na tu odluku utcala Borka Vučić, čiji je suprug bio prijatelj Filinog oca.

- Milošević je odlučio da ga ja branim. Možda je Borka Vučić uticala na njega, jer njen pokojni muž i moj otac su bili prijatelji. I verovatno je ona procenila da sam ja dobar. Slobodan me dva puta pre toga zvao da mu nešto završim za novine da mu ne napadaju decu. I ja sam to sa Đinđićem završio i sa osatlima da ako imaju nešto protiv njega da pišu protiv njega, a ne dece. Isto kao što se i sad dešava da potežu familiju... to nije ukusno, niti je mudro. I valjda sam ostavio utisak, otkud znam - kazao je Fila.

Školski drugovi

Na pitanje da li ga je poznavao pre toga, odgovorio je da nije sem ta dva puta kada ga je Milošević zvao.

- Inače, mi smo školski drugovi. On je 20 dana mlađi od mene. Zajedno smo fakultet završili. Samo on je bio komunista. Oni su šetali sa dignutim nosem, pogledom koji "bludi u svetlu budućnost". Tako su polagali ispite, nije smeo niko ni da im priđe. On, Kosta Čavoški i jedan treći... - priča on.