Šta se krije iza odluke Tvitera da etiketira medije u Srbiji: SMAJLOVIĆEVA SVE OBJASNILA!


IZVOR: Republika - 20.08.2021 | 11:47


Odlukom da pojedine medije etiketira kao one "koji sarađuju sa Vladom Srbije", Tviter je pokazao da je sve više na usluzi američkoj političkoj eliti, odnosno partiji na vlasti i mirne savesti može da se isključi pretpostavka da to radi zbog brige za slobodu govora i demokratiju, smatra novinarka Ljiljana Smajlović.

Foto: printscreen/N1

Ljiljana Smajlović ukazala na licemerje Tvitera

- U to smo se valjda uverili još u januaru, kada je Donaldu Trampu isključen nalog čim je kontrola nad zakonodavnim telima koji će odlučivati o finansijskoj sudbini vlasnika društvenih mreža prešla u ruke njegovih političkih protivnika - kaže Smajlovićeva u intervjuu za Novosti.

Američki ciljevi

Prema njenim rečima, ta društvena mreža u poptpunosti je usvojila tezu Stejt departmenta i Fridom hausa da su slobodni i nezavisni samo oni mediji čija se uređivačka politika uklapa u glavne američke političke ciljeve.

- Ako se uklapa, ti se mediji proglašavaju slobodnim. Ako se ne uklapa - primera radi, ako zastupa tezu da nezavisnost Kosova nije svršena stvar - takvi se mediji označavaju kao zavisni od političke vlasti, dakle manje slobodni od onih sa poželjnom uređivačkom politikom - kaže novinarka.

Politizacija

Odgovarajući na pitanje da li to znači da se Tviter uključio u politizaciju medijske scene u Srbiji, doprinoseći podeli na tzv. nezavisne i medije pod kontrolom vlasti, Smajlovićeva odgovara:

- Mislim da je jedan od najvećih uspeha američke državne propagande upravo to što je izvan Amerike odomaćio ideju da je "slobodno" ono što američka država finansira na tuđoj teritoriji, a "neslobodno" ono na šta američka propaganda nema uticaja. Tako se vekovna podela na provladine i opozicione medije gura u stranu, u korist podele koju nameće tuđa državna propaganda. Pravo je čudo što to prihvata i javnost zemalja koje formalno nisu u kolonijalnom položaju - navela je Smajlovićeva.