Brnabić: Izjave Kurtija ne iznenađuju, ali su za žaljenje!


IZVOR: Republika - 16.02.2021 | 17:15


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas na konferenciji za novinare da izjave lidera Samoopredljenja Aljbina Kurtija, koji je i kandidat te stranke za premijera, da mu dijalog sa Beogradom nije prioritet - nisu iznenađujuće, ali su "za žaljenje".

Foto: printscreen/N1

Ana Brnabić

- To jeste za žaljenje i ukazuje na neozbiljnost političkih elita u Prištini. Smatram da je dijalog jedini način za dogovor o normalizaciji odnosa dveju strana i za napredak i stabilnost. Uostalom, Priština bez tog dijaloga nema naročitu perspektivu jer više od polovine zemalja sveta nije priznalo tzv. nezavisno Kosovo - istakla je premijerka na pres konferenciji u vladi Srbije.

Ona je dodala da samo kroz dijalog Priština može da dođe na put evropskih integracija na kojem, kaže, pet zemalja članica EU takođe nije priznalo nezavisno Kosovo.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Osvrćući se na izjavu Kurtija da je potrebno veće učešće SAD u dijalogu, te da je potrebno podstaći "transatlantsku perspektivu", Brnabićeva je istakla da je Kurti, koliko se seća, prvo bio protiv Vašingtonskog sporazuma.

- Ali i to govori o posvećenosti ili ozbiljnosti političara u Prištini. Mi, za razliku od njih, ne dajemo suprotstavljene izjave svakih nekoliko dana - konstatovala je premijerka.