ŠTEDNJA U DINARIMA ISPLATIVIJA OD ŠTEDNJE U DEVIZAMA


IZVOR: Agencije - 29.10.2018 | 14:02


Narodna banka Srbije saopštila je danas povodom predstojećeg Svetskog dana štednje, da je štednja u dinarima isplativija od štednje u devizama – i u kratkom i u dugom roku.

Foto: wikimedia.org/Lumen roma

Narodna banka Srbije savetuje - ispod slamarice samo dinare držite

NBS je ukazala na značaj štednje i navela da redovnim analizama veće isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima, nastavlja da promoviše štednju u domaćoj valuti kao jedan od vidova povećanja stepena dinarizacije finansijskog sistema.

NBS navodi da analiza isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima (ulog od 100.000 dinara) dobio oko 3.000 dinara više (ili oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, pre svega zahvaljujući gotovo šest puta višoj kamatnoj stopi na dinarsku u odnosu na štednju u evrima, oslobađanju od plaćanja poreza na prihode od kamate na dinarsku štednju, kao i relativnoj stabilnosti kursa dinara.

NBS ističe da veća isplativost dinarske štednje nema kratkoročni karakter i da je isplativija od štednje u evrima i u dužem (šest godina) i kraćem roku (tri meseca).

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana uz pretpostavku zanavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu pokazuje da je u poslednjih šest godina, dakle i u dugom roku - bilo isplativije štedeti u dinarima.

Takođe, da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u evrima potvrđuje, kako navode, i analiza isplativosti štednje oročene na tri meseca.

- I pored smanjenja kamatnih stopa na štedne depozite stanovništva tokom prethodnih godina zabeležen je porast i dinarske i devizne štednje, što ukazuje na poverenje stanovništva u domaći finansijski sistem - navela je NBS.

Samo u ovoj godini, ona je povećana za preko 14 odsto, od čega se najveći deo tog rasta odnosi na povećanje štednje oročene na period od šest meseci do godinu dana.