DANAS ISTIČE ROK ZA DAVANJE PONUDA ZA PRIVATIZACIJU RTB BOR: U igri za borski basen sedam kompanija


IZVOR: Republika - 20.08.2018 | 04:03


Nakon današnjeg isticanja roka za davanje ponuda znaće se ko je od sedam kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju stvarno zainteresovan za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Foto: ST/N. MANDIĆ

RTB Bor

Već odranije se pominju kineski "Ci jin" i domaća firma "Red metal" Milana Popovića, koji je jedan od najvećih dobavljača koncentrata bakra za RTB Bor iz Rusije. Inače, tenderom se zahteva da kupac uloži 350 miliona dolara u RTB Bor.

Najpovoljnija ponuda biće ona koja bude tražila najmanji udeo u RTB. Bor je u prošloj godini ostvario neto dobit od 8,2 miliona evra nakon što je u prethodne tri godine zabeležio ukupan gubitak od oko 40 miliona evra.

350 miliona dolara najmanje će biti uloženo u RTB

Premijerka Ana Brnabić nedavno je u poseti Boru izjavila da se od strateškog partnera očekuju tri najvažnije stvari: da zadrži sve zaposlene, da se uloži najmanje 350 miliona dolara i da se nastavi i poveća proizvodnja. Kako kaže, to su stvari koje će dići ne samo Bor već i Majdanpek.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih ili stranih lica radi strateškog partnerstva.