Fintel Energija započela prvi IPO na Beogradskoj berzi posle 78 godina


IZVOR: Republika - 25.07.2018 | 14:41


Kompanija Fintel Energija a.d započela je na Beogradskoj berzi realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO). Ovo je prva takva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina, a kompanija će ponuditi na prodaju 6.500.000 običnih akcija po ceni od 500,00 dinara po akciji.

Foto: Promo foto

Izvršni direktor kompanije Fintel Energija Tiziano Giovannetti naglasio je da u kupovinu akcija ove kompanije imaju mogućnost da se uključe profesionalni investitori, porodice i privatni investitori.

- Mi nudimo akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati 500 dinara i naš model je da uključimo što veći broj ljudi. Nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo dalje ulagali u Srbiju. Očekujemo da će vrednost prikupljenog kapitala iznositi 27 miliona evra koje ćemo investirati u naše projekte u Srbiji - rekao je Giovannetti i naglasio da je kompanija Fintel Energija a.d do sada investirala 150 miliona evra u vetroparkove u Srbiji. 

Foto: Promo foto

Izgradnja vetroparka

- Naš izlazak na berzu je prvi u Srbiji i svima je to novo. Transparentnost finansijskih operacija, zaštita malih akcionara, prelaz sa jednog vlasnika na široko vlasništvo i upravljanje akcionara, svedoče o promeni kulture pristupa kompanijama i osmišljavanju drugačijeg upravljanja - zaključio je Giovannetti.

POGLEDAJ GALERIJU

Fintel Energija a.d. posluje na Balkanu već deceniju i predstavlja najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji. U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i započela izgradnju trećeg i ujedno najvećeg vetroparka. Fintel Energija a.d. je u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA.

Rok za upis i uplatu akcija kompanije Fintel Energija a.d je od 01.08.2018. do 29.10.2018, a upis akcija vrši se u investicionom društvu M&V Investments a.d., Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 115e.