Ministar potvrdio pisanje Srpskog telegrafa: RUSI PREUZIMAJU RTB BOR!


IZVOR: A. V. M. - 24.11.2017 | 11:39 >> 12:03


Kompanija "Rašn koper kompani", jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, potvrđeno je juče Srpskom telegrafu.

Foto: Promo foto

Aleksandar Antić: Zainteresovanost za investiranje i razvoj RTB je posledica niza mera koje je Vlada preduzela

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da je od ove ruske firme dobio zvaničan dopis.

- To je poslednje u nizu interesovanja velikih kompanija za strateško partnerstvo sa Srbijom vezano za RTB Bor. Zainteresovanost za investiranje i razvoj RTB je posledica niza mera koje je Vlada preduzela kako bi se poslovanje ovog giganta unapredilo. Tu pre svega mislim na završetak nove topionice, čime je povećana efikasnost i rešeni ključni ekološki problemi, kao i na usvajanje UPPR, čime je uređeno rešavanje problema starih dugova. Naravno, treba uzeti u obzir i dobre cene bakra, koje jačaju investicionu klimu - kaže Antić za Srpski telegraf.

SPASKOVSKI: Kapital možemo obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije

Takođe, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, navodi da se bez kapitala potrebnog za dalji razvoj rudarstva, rast proizvodnje i popunu topioničkih kapaciteta ova kompanija ne može izdići na nivo kakav zaslužuje Srbija.

- Iako zainteresovana da poveća učešće RTB Bor u bruto društvenom proizvodu, država nema novca da ulaže u otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje, a nije ni praksa u svetu da ona ulaže u rudnike. Kapital možemo obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije, pa se takva promena nameće kao neminovnost. Raduje me što interesovanje za RTB Bor raste, a razlog tome je što se i pored veće cene bakra na svetskom tržištu povećava i proizvodnja u RTB Bor, a svi potencijalni investitori to prate i znaju - kaže Spaskovski.

Foto: Public

Igor Altuškin, predsednik Upravnog odbora RKK