SRBIJA ISPUNILA SKORO SVE PLANIRANE CILJEVE! Mali: Novi aranžman sa MMF sredinom godine


IZVOR: E. S. T. - 28.01.2021 | 05:33


Primena novog aranžmana koji će Srbija potpisati sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi mogla da počne već polovinom ove godine, a dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle bi da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman, saglasili su se ministar finansija Siniša Mali i šef misije MMF Jan Kes Martejn.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Siniša Mali

- U onlajn razgovoru, u kome je učestvovao i stalni predstavnik MMF u Srbiji Sebastijan Sosa, dogovoreno je da će se sa predstavnicima MMF u narednih dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala.

On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni aranžman, ispunila skoro sve planirane ciljeve - uspostavljena je tzv. švajcarska formula za usklađivanje penzija, formirana Komisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima.