Akcije strmoglavo padaju! Svetska ekonomija srlja u recesiju?


IZVOR: Blic - 05.04.2020 | 12:28


Cene akcija na svetskim berzama pale su prošle nedelje, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posledica širenja korona virusa najveće svetske privrede uranjaju u recesiju. Na Vol Stritu je indeks Dau Džons prošle nedelje skliznuo 2,7 odsto, na 21.052 boda, dok je S&P 500 pao 2,1 odsto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 procenata, na 7.373 boda, prenosi portal SEEbiz.

Foto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.

Foto: Ilustracija

Najveća svetska berza najviše je pala u sredu, više od 4 odsto, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pozvao Amerikance da slede stroge mere socijalnog distanciranja uoči "dve teške nedelje“ u kojima bi u SAD od korona virusa moglo umreti između 100.000 i 240.000 ljudi.

- Apsolutno je ključno za američki narod da sledi smernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti -kazao je Tramp na konferenciji za novinare.

- Nakon Trampovog upozorenja da će situacija biti gora pre nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali - kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Independent Advisor Alliance.

Nedelju dana ranije su cene akcija na Vol Stritu snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne podsticajne mere ublažiti ekonomske štete.

No, sasvim je jasno da će najveća svetska privreda uroniti u recesiju, s obzirom na to da su zbog mera suzbijanja virusa paralizovani mnogi delovi privrede.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Projekcije, koje je objavila budžetska kancelarija američkog Kongresa, pokazuju da bi u drugom tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD mogao pasti za više od 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U međuvremenu, broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 1,1 miliona, dok je broj umrlih premašio 62.000. Kako se još ne vidi kraj širenju virusa u svetu, jasno je da će posledice po privrede biti velike.

Svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to. Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD u martu broj zaposlenih pao za 701 hiljadu, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 meseci.

- Čini se da će ovo tržište "medveda" potrajati. Što duže ljudi ostanu od kuće, to će privredi trebati više vremena da se ponovo pokrene, a zaradama kompanija da se oporave - kaže Zaccarelli.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procene svojih rezultata u prvom tromesečju.

Stoga analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 odsto, što znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Nakon prošlonedeljnog pada, S&P 500 indeks u minusu je oko 27 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dostignut 19. februara, što znači da je izbrisano oko 7.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija u sastavu tog indeksa.

I evrozona uranja u recesiju. U petak je kompanija IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniži nivo otkada je londonska firma počela prikupljati i obrađivati podatke.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Podaci upućuju na zaključak da je godišnja stopa pada privrede evrozone već blizu 10 odsto, a najgore neizbežno tek dolazi u bliskoj budućnosti - tumači glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

Zbog toga su i na evropskim berzama cene akcija prošle nedelje. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 odsto, na 5.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto, na 9.525 bodova, a pariski CAC 4,5 odsto, na 4.154 boda.

Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikkei indeks potonuo 8,1 odsto, na 17.820 bodova.