MINIMALAC VEĆI ZA 4.000 DINARA? Rast plata za 350.000 radnika sa najnižim primanjima


IZVOR: Blic, Republika - 14.06.2019 | 20:49


indikati bi bili zadovoljni sa povećanjem minimalne mesečne zarade za 4.000 do 5.000 dinara, dok poslodavci nude rast od 1.620 dinara. Pregovori počinju u julu, a sindikati očekuju da će država pristati na rast od oko 15 odsto što je oko 4.000 dinara, saznaje "Blic".

Foto: Republika

Foto: Ilustracija

Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika i koja danas iznosi oko 27.000 dinara tako bi od januara naredne godine mogla da bude oko 31.000 dinara. Kako saznaju mediji, konačna odluka biće poznata do polovine septembra, a zvanični pregovori između vlade, sindikata i poslodavaca će početi za oko tri nedelje.

Sindikati koji će sa Vladom i poslodavcima pregovarati u ime radnika još nisu spremili konkretnu računicu sa kojom bi izašli pred pregovaračke strane, ali načelno znaju kako bi, kako navode, "cela priča trebalo da ide".

- Država je do sada pristajala na povećanje od oko osam do 10 odsto, dok su sindikati u zahtevima bili prilično radikalniji. Imajući u vidu minimalnu potrošačku korpu i najave zvaničnika da bi minimalna cena rada trebalo u naredne tri godine da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom sada bi povećanja trebalo da budu veća i da iznose između 15 i 20 odsto. Praktično minimalac bi iznosio između 31.000 i 32.000 dinara i mi bi sa tolikim povećanjem od 4.000 do 5.000 dinara za sledeću godinu bili zadovoljni -  kaže izvor iz redova sindikata.

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, kaže za "Blic" da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

- Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno oko šest odsto. Poslodavci će, dakle, tražiti da minimalna zarada bude oko 28.600 dinara. Naravno, mi smo spremni da pristanemo i na veći minimalac ali pod uslovom da nam država povećanje refundira tako što će smanjiti poreske namete - ocenio je Atanacković.