TABAKOVIĆEVA: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost države


IZVOR: Tanjug - 02.06.2019 | 11:35


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti naše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Jorgovanka Tabaković

- Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države - rekla je ona podsećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve.

Ona je navela da u ovom trenutku raspolažemo sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susednih zemalja samo Rumunija ima veće procentualno učešće u deviznim rezervama.

- Najveći deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo - 95 odsto, čuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasleđeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone čuva kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu - rekla je guvernerka.

Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domaćih izvora, imajući u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastaviće sa praksom kupovine zlata.