Još jedna velika srpska banka na prodaju!


IZVOR: Tanjug - 24.04.2019 | 09:11


Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, kaže ministar finansija Siniša Mali za Tanjug.

Foto: Promo foto

On je napomenuo da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika.

- Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vredna nešto više od pet miliona evra za 28,5 odsto državnog udela - navodi Mali.

Podseća da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donela odluku prošle godine da izađe iz vlasništva u toj banci.

- Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a. Dajemo šansu da neko od privatnika nastavi da razvija tu banku na pravi način - kaže ministar finansija.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali

Na prodaju je 28,51 odsto kapitala Jubmes bankem, a ponude su mogle da se podnesu do 9. aprila.

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona evra i ukupan kapital oko 30 miliona evra. Banka ima dve filijale.

Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stečajni upravnik.

Foto: Promo foto

Ministar Mali ističe da država nastavlja da radi i na pronalaženju strateškog partnera za Komercijalnu banku.

- Država želi da ostane u Poštanskoj štedionici, a da pronađe partnere koji će se dalje baviti bankama u kojima država ima vlasnistvo i iz kojih želi ove godine da izađe. Jubmes banka je za mene projekat iz kojeg država izlazi i ostaje još Komercijalna banka - naveo je Mali u razgovoru za Tanjug.

Kaže da država zajedno sa finansijskim savetnikom Lazardom radi na tome da se što pre pripreme uslovi za pokretanje tendera i da bi to trebalo da se dogodi krajem maja, kako bi se do kraja godine pronašao strateški partner za Komercijalnu banku.