Siniša Mali: Budžet usmeren na povećanje životnog standarda


IZVOR: Tanjug - 07.12.2018 | 22:19


Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je večeras da je veliki deo budžeta za 2019. godinu koji je danas usvojen u Skupštini Srbije, usmeren na povećanje životnog standarda građana.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali

Poslanici su danas usvojili budžet za 2019. godinu i niz reformskih zakona, a Mali je u intervjuu za RTS rekao da, zahvaljujući preduzetim koracima, očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

- Važna je vest da su poslanici Narodne skupštine danas usvojili budžet za 2019. godinu. Kao što smo i obećali, u tom budžetu veliki deo je usmeren ka povećanju životnog standarda građana Srbije - rekao je Mali.

Kako je objasnio, od 1. januara krenuće se sa povećanjem plata u javnom sektoru između sedam i 12 odsto:

- Imamo novca i za povećane penzije koje su krenule da se isplaćuju već u oktobru ove godine. Povećana je minimalna cena rada sa 143 na 155 dinara, dakle minimalna plata je viša od 27.000 dinara. To je deo u budžetu koji je usmeren upravo ka povećanju životnog standarda naših sugrađana. Što smo obećali, mi smo i realizovali - naveo je Mali.

S druge strane, kako je naveo, najveći izazov koji se nalazi pred Srbijom jeste da stopu rasta koju ima ove godine, što je 4,5 odsto za prvih devet meseci, nastavi i u 2019. i 2020. godini. Prema njegovim rečima, Srbija je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija, ne samo u ovom delu Evrope nego u celoj Evropi:

 

 

- Što brže i što više rastemo, to znači za građane Srbije i viši standard i manju nezaposlenost i bolji kvalitet života.

Na konstataciju da Fiskalni savet smatra da bi privredni rast bio veći i održiviji da je novac više usmeren u prosvetu, zdravstvo, a manje u opremu za naoružanje vojske i policije, Mali kaže da su svi su dobili više u budžetu za 2019. godinu:

- Budžet je tako koncipiran da postoji balans između svih onih ministarstava koja su nešto zahtevala. Imate ulaganja i u vojsku, naravno mi želimo da Vojska Srbije bude što jača i opremljenija. Ko nije ponosan na to što imate konačno i ponovo 'migove' koji lete našim nebom i koji nas čuvaju? A, s druge strane, imate sedam milijardi, recimo, veće subvencije za poljoprivrednike, imate veći budžet za zdravstvo, za prosvetu, takođe.

Naglasio je i da prosvetari dobijaju devet odsto povećanje plata 2019. godine: "Uravnotežen je budžet, to kaže Fiskalni savet, balansiran i potpuno realan".