Prodat institut "Goša": Pogledajte kome i za koliko para!


IZVOR: Republika - 30.11.2018 | 08:44


Beogradski Institut "Goša" prodat je "Milenijum timu" po početnoj ceni od 970.125 evra, objavilo je Ministarstvo privrede. "Milenijum tim" iz Beograda, čija je delatnost inženjering, proizvodnja i usluge, jedini je dostavio ponudu na tenderu. Prethodni tender za prodaju Instituta "Goša" objavljen novembra prošle godine, a bio je neuspešan jer nije stigla nijedna prijava.

Foto: Tanjug/AP

Institut Goša

Institut "Goša" je bio u stoprocentnom vlasništvu države, nema velikih problema, niti dugovanja i bavi se naučnoistraživačkim i razvojnim poslovima u oblasti prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka.

S druge strane, kompanija "Milenijum tim" se od svog osnivanja u okviru svoje osnovne delatnosti bavi izgradnjom hidrotehničkih objekata, infrastrukturnih objekata - saobraćajnica, železnica, gasovoda, toplovoda, specijalnim radovima, konsaltingom i građevinskim inženjeringom. Kako navode, odluka o kupovini Instituta "Goša", koji se bavi naučnoistraživačkim i razvojnim poslovima u oblasti prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka poslovne je prirode.

- Imajući u vidu delatnost naše kompanije, važno je istaći da u okviru Instituta "Goša" funkcioniše i Istraživačko-obrazovni centar iz oblasti zavarivanja i srodnih postupaka, kao i Centar za razvoj tehnologije zavarivanja, kvalifikacija i obuka zavarivača. Institut „Goša“ svojim laboratorijama za ispitivanje bez razaranja, odnosno za etaloniranje, i ekspertizom u zavarivačkim radovima predstavlja značajnu podršku u daljoj realizaciji projekata naše kompanije - navode u „Milenijumu“ i dodaju da su, prema ugovoru, dužni da u naredne dve godine ulože 100.000 evra u investicije, i to prve godine 58.000 evra, a naredne 42.000 evra.

- Delatnost Instituta "Goša" će ostati ista, to je naša obaveza prema ugovoru, a i naš cilj je da nastavimo razvoj Društva, s obzirom na to da na tržištu trenutno postoje samo tri ozbiljne kompanije koje se bave ispitivanjem materijala, a samo jedna ustanova koja obučava i izdaje sertifikate za zavarivače - navode iz te kompanije i napominju da nema bojazni ni za zaposlene, jer na Institutu ima 38 zaposlenih, mahom visokokvalifikovanih i stručnih inženjera, koji se bave ispitivanjem materijala i obukom zavarivača. 

- Opšte je poznata činjenica da ova vrsta kadra trenutno nedostaje na tržištu rada u Republici Srbiji, što znači da socijalni program nije potreban. Prema našim saznanjima, nema zaostalih zarada, osim manjeg broja tužbi, o kojima možemo da govorimo nakon konačne odluke suda - poručuju za alo novi vlasnici.