AFRIČKA KUGA SVE BLIŽE SRBIJI!


IZVOR: O2 - 06.10.2018 | 20:01


Zarazna bolest koja napada svinje, afrička kuga, sve je bliža Srbiji, prisutna je na teritoriji Rumunije gotovo godinu dana.

Foto: youtube.com/Uros Davidovic

Od nedavno je registrovana i u Bugarskoj i Mađarskoj.

- Ja ne verujem u to. Držim ih čisto, ne puštam nikoga blizu svinja, samo ćerka i ja radimo i mislim da od toga neće biti ništa - kaže Franciška Budai, paorka iz Sajana. 

Francišku Budai iz Sjana nadomak Kikinde, kao ni ostale stočare Vojvodine, čini se da severnog Banata, potencijalna opasnost ne plaši, jer kako kažu, o svojim životinjama vode računa. 

- Imam te špecije i obavezno ne mesečno, ali bar jednom u tri meseca oprskam okolinu dezinfekujem i svinjce, imam kreč u prahu pa to bacim kad prodam i stavim ponovo prasice - kaže Budai. 

Iako za ljude ova bolest nije opasna, pogodna je za stočni fond jer joj leka, a ni vakcine nema. 

Stopa smrtnosti obolelih jedinki je visoka, a samo sprečavanje kontakata između različitih grupa životinja, sprečava i njeno širenje. 

- Takav je virus, takve su osobine, moje stručno mišljenje je da nije pitanje da li će, nego kada će doći i zato moramo biti spremni, što pre odreagovati - ističe dr veterine Đorše Janku, epizootiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanina. 

- Preduzete su sve mere u sprečavanju svih proizvoda životinjskog porekla, da se unose u državu Srbiju, to se radi na granicama, čime se praktično sprečava rano pojavljivanje ove bolesti - kaže Nikola Luka, načelnik Severnobanastkog upravnog okruga 

Starijim osobama preporučuje se manji kontakt sa domaćim svinjama, lovcima da dezinfikuju obuću i odeću nakon lova i obrate pažnja na ishranu životinja, a stanovništvu da povede računa o poreklu suhomsnatih proizvoda koje konzumira.