Borislav Lubardić jači od infarkta: PREŽIVEO I DOBIO DRUGU ŠANSU


IZVOR: - 25.09.2018 | 14:15


Baš na dan kada se obeleževa Svetski dan srca, Borislav Lubradić (51) iz Beograda borio se za svoje srce. Infarkt koji je dobio u 44 godini ipak je uspeo da preživi.

Foto: Privatna arhiva

Borislav Lubardić

- Živeo sam tako kao da prizivam infarkt. Nisam stajao. Radio sam nekoliko poslova, imao puno obaveza. Jeo sam baš sve što ne treba, umeo sam i da popijem, a uz sve to bio sam strastveni pušač. Sve se to nekako poklopilo i sa prestankom fizičkih aktivnosti. Povredio sam koleno, pa sam u potpunosti prestao sa sportom. Bilo je mnogo signala, ali ih ja nisam video ili nisam želeo da ih vidim - priča  Borislav.

Čak su, kaže, neki njegovi drugari iz društva imali ozbiljne probleme sa srcem, međutim ni to mu nije bilo dovoljno upozorenje da ode na detaljan kardio pregled. I onda je doživeo infarkt, ugrađena su mu dva stenta, srce mu je prošlo kroz detaljan remont, a on je, kaže, dobio jasno upozorenje šta ga čeka ako ne počne da se brine o sebi.

Foto: pixabay.com

Klasične simptome infarkta Borislav nije imao. Umesto bolova u grudima, bolela su ga leđa. Dan pre nego što je doživeo infarkt sa trogodišnjim sinom je krenuo na košrakašku utakmicu.

- Teško sam hodao, oblivao me je hladan znoj toliko da sam u potpunosti natopio jaknu koju sam nosio. Kada smo ušli u Halu Pionir počeo je naprasno da me boli stomak. Sina sam dao prijateljima i rekao im da mi nije dobro i da moram da idem - priseća se Borislav.

Godišnje umre 50.000 ljudi od bolesti srca

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre 147 osoba, a samo prošle godine kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti 53.668 ljudi. I ove, kao i prethodnih godina, Udruženje kardiologa Srbije, pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce, u saradnji sa Institutom "Batut", i sa Udruženjem pacijenata "Moja druga šansa", organizuje skupove u mnogim gradovima Srbije povodom Svetskog dana srca, 29. septembra, sa ciljem da se pomogne ljudima da žive duže, bolje i da imaju zdravije srce.

Tu noć nije spavao, a ujutru kada ga je supruga ugledala, rešili su da idu kod lekara.

- I dalje sam mislio da imam problem sa leđima. Urađen mi je rendgen i naravno da ništa nije taj snimak pokazao. Vratili smo se kući, a meni je sve lošije bilo. Na kraju smo pozvali Hitnu pomoć. Nakon EKG -a rekli su mi da imam infarkt - kaže on.

U Urgentnom centru ugrađena su mu dva stenta, a lekari su mu rekli da mu je infarkt bio srednje jak.

- Nakon tih 28 minuta, koliko je trajala intervencija, bio sam nov čovek. Pomislio sam, ako sam pametan nešto ću morati da promenim. I stvarno, u početku zbog straha, potpuno sam promenio život. Krenuo sam od ishrane, prestao sam da pušim, počeo da šetam - priča Borislav.

Foto: pixabay.com

Kaže da sada sluša svoj organizam.

- Dobio sam drugu šansu u životu. Mnogi nisu. Zato smo i osnovali udruženje pacijenata pod nazivom "Moja druga šansa", a cilj nam je da status pacijenata koji su preživeli srčani udar bude bolji. Promenio sam životne navike, redovno idem na kontrole i uzimam propisanu terapiju. Ali sa terapijom smo vrlo slabi, lekovi koji su nam dostupni o trošku države su na žalost većinom zastareli i prevaziđeni. Znam da bi bilo mnogo bolje da uzimam savremene i efikasnije lekove, ali oni su prilično skupi. Lekove plaćam mesečno skoro 6.000 dinara - kaže Borislav.

Zato apeluje na sve koji mogu da im pomognu, da onima koji su dobili "drugu šansu" omoguće da lakše dođu do adekvatne terapije, da je više ne kupuju.