ĐORĐEVIĆ: KO ZAPOŠLJAVA NA CRNO BIĆE NA STUBU SRAMA!


IZVOR: novosti.rs - 03.09.2018 | 17:28


Imena svih firmi koje zapošljavaju radnike na crno biće istaknute na sajtu Ministarstva za rad. Prema radu na crno svi moraju imati "nultu tolernanciju" i da budu brutalni prema onima koji krše zakon - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zoran Đorđević

Ministar se juče sastao sa inspektorima za rad iz Srbije i Beograda, a povodom nedavne smrti radnika na gradilištu u Beogradu, koji nije bio prijavljen i koji je bez papira radio devet godina.

- Posle najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori su zatekli petoro radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine pronađeno je još 56 neprijavljenih - rekao je Đorđević. - Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana.

Đorđević je najavio i da se razmatra izmena Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će na sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su bile kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

- Neću dozvoliti da ljudi devet godina rade na crno, i da njihov rad bude nebezbedan. Javnost će biti o tome informisana, a imena onih koji krše zakon biće objavljena na sajtu, koji je, po mom mišljenju, stub srama - istakao je Đorđević.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Statistika pokazuje da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu "otkrila" 434 takvih radnika, a u julu 368. U odnosu na prošlu godinu broj "fantomskih firmi" se smanjio i prošle godine ih je bilo oko 770.

Govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, Đorđević je istakao da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinatora na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

- Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali onda sudovi preuzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen - rekao je v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Foto: pixabay.com

Krivične prijave

Protiv podizvođača i izvođača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik, postoji osnov za podizanje krivične prijave, pošto nastradali radnik nije imao ugovor o radu - rekao je juče Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.

Prema njegovim rečima, zasada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.