VELIKA ULAGANJA "SKIJALIŠTA SRBIJE" U PLANINSKE CENTRE: Skijaćemo i leti i zimi!


IZVOR: E. S. T. - 14.07.2018 | 04:52


Iako do zime ima još dosta vremena, na planinama se već odavno pripremaju za zimsku sezonu. Pred JP "Skijališta Srbije", kažu, jeste veoma radno leto jer je u toku realizacija velikog broja veoma važnih projekata.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Ćika direktor "Skijališta Srbije"

- Taj rad se ne odnosi samo na postojeće ski-centre, već i na nove. Tu, pre svega, mislim na gondolu u Beogradu i na razvoj novog ski-centra na Goliji. Za gondolu je usvojen planski dokument i radi se na sporazumima i procedurama između grada i republike i čim se to završi, krećemo u nabavku opreme i početak radova na izgradnji - kaže Dejan Ćika, direktor "Skijališta Srbije" i napominje da se za ski-centar na Goliji čekaju finalne dozvole i saglasnosti da bi se krenulo u realizaciju.

1,1 milijarda dinara biće uložena u razvoj i unapređenje ski-centara

*Šta posetioci mogu da očekuju novo sledeće sezone?

- Osluškujemo potrebe skijaša i bordera i u skladu s tim ponudićemo brojne novine. Izgradnjom garaže na Kopaoniku, koja je u toku, delimično ćemo rešiti problem parkiranja. Garaža će imati više od 300 mesta i biće završena do početka ski-sezone. Ski-lift sa lokacije ledenice premešta se u vikend-naselje Treska, što će poboljšati vezu naselja sa skijalištem i rasteretiti parking i gužve u centru. Takođe, grade se i dve nove staze na lokaciji Gvozdac, kao i staze lokacijama na Krčamr, Pančić i Duboka. Izgradnjom duplog ski-lifta na Marinim vodama povećaćemo kapacitet prevoza skijaša i smanjiti gužve na stazama. Pošto je noćna staza na Karaman grebenu izazvala veliko interesovanje, sada spremamo još jednu i to na Pančiću. Pored toga, uvodimo i tabač taksi, koji će prevoziti skijaše po planini.

Foto: Andrej Nihil

Kopaonik leti

*U toku je letnja sezona, očekujete li da će ona biti uspešna kao i zimska?

- Zimska sezona je apsolutno prevazišla sva naša očekivanja. Odlični rezultati koje smo postigli tokom gotovo pet meseci skijanja postavili su ozbiljan zadatak za narednu sezonu. Kada to pretvorimo u sume, ukupno ostvaren promet tokom zime bio je 10,3 miliona evra, što je za 1,1 milion evra više u odnosu na sezonu pre. Iako nam je zima primarna, trudimo se da planina živi cele godine. Ne možemo još da poredimo zimu i leto, ali očekujemo da će ova letnja sezona biti uspešnija od prethodne.

*Da li je povećano interesovanje za letnje sadržaje na planinama?

- Apsolutno. To pokazuju i rezultati od prošle godine kada je prodato više od 80.000 karata za letnje sadržaje. Širimo ponudu i to turisti prepoznaju.

*Šta to "Skijališta" nude posetiocima tokom letnje sezone?

- Dajemo maksimum da svako ko dođe tokom leta na planinu može da pronađe neku zanimljivost. Pored najpopularnijeg boba na šinama, avantura parka, zip-lajna i tjubinga, nudimo i panoramsku vožnju žičarom, kao i najmodernije planinske bicikle. I na Kopaoniku i na Torniku postoje odlične staze za daunhil i kros-kantri vožnju, kao i staze za vožnju posebnih planinskih vozila, mountain carta. Tu su i teretane na otvorenom, zanimacije za decu, veštačka stena za penjanje, tereni za mini-golf, mini-fudbal, košarku, tenis.... za svakoga ponešto.

Foto: Republika

Tornik zimi

*Šta se sve radi da bi se ta sezona obogatila?

- Od ovog leta imamo novinu, a to su bicikli na električni pogon, koje rekreativcima-biciklistima olakšavaju da pređu teže i nepristupačnije predele. Da bi boravak na planini bio još zanimljiviji, uveli smo piknik ture koje uključuju korišćenje električnih bicikala (e-bike), pa će posetioci moći da se voze žičarom, električnim biciklima i da šetaju, uz organizovan piknik na najatraktivnijim lokacijama na planini. Pored toga, završavamo i letnju stazu za skijanje na Kopaoniku. Veštačka podloga koja će se leti koristiti za skijanje biće na stazi Krst i jedina je letnja staza u regionu. Tako da će svi oni koji ne mogu da sačekaju zimu moći da uživaju u skijanju i leti. Takođe, na Torniku uskoro postavljamo simulator za skijanje koji će olakšati prve skijaške korake početnicima, ali i profesionalcima pripreme za nastupajuću sezonu.