Da se nikad ne ponovi KATASTROFA iz 2014. godine


IZVOR: Tanjug, Republika - 03.05.2018 | 12:26


Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović je, obilazeći magacin sa opremom za odbranu od poplava, izjavio da ove godine, kako stvari stoje, nema opasnosti od poplava u periodu koji je neposredno pred nama, ali da moramo biti potpuno tehnički opremljeni kako ne bismo bili iznenađeni, kao 2014. godine.

Foto: Tanjug/J. PAP

Popolave u Srbiji

Mirović je obišao magacin u Javnom preduzeću "Vode Vojvodine" i opremu koja je u projektu EMBER dobijena za odbranu od poplava, i tom prilikom dodao da se aktivno radi na sanaciji izgradnje obaloutvrda na svim kritičnim mestima u Vojvodini.

U maju 2014. godine, više od 20 opština u Srbiji bilo je pogođeno poplavama. Najugroženija mesta u Vojvodini bila su u Sremu, u slivu reke Save

On je napomenuo da se takve mere najviše sprovode u zoni obaloutvrda na Savi, posebno u Rumi i Sremskoj Mitrovici.

Foto: youtube.com/Pokrajinska vlada

Igor Mirović

Mirović je naglasio da su Štab za vanredne situacije Vojvodine i Nacionalni štab za vanredne situacije u stalnoj koordinaciji, kao i da su oni tehnički opremljeni te da mogu odmah da deluju ukoliko dođe do poplava.

- Štab za vanredne situacije na pokrajinskom nivou je u stalnoj koordinaciji sa nacionalnim štabom za vanredne situacije. Ne govorimo o aktuelnim događajima, pošto ove godine kako stvari stoje nema opasnosti od poplava u periodu koji je neposredno pred nama, ali govorimo o potrebi da budemo potpuno tehnički opremljeni i vidite šta smo sve nabavili da bi u datim okolnostima mogli adekvatno da odgovorimo svim događajima koji su nas 2014. iznenadili a u budućnosti to više ne sme da se događa - naglasio je Mirović.

Ova oprema, dobijena kroz projekat EMBER, vredna je 440.000 evra. Ona obuhvata tri pumpe od kojih svaka ima kapacitet od 200 litara u sekundi, zatim cisterne za vodu, kombinovanu mašinu za utovar i istovar materijala, dva čamca, svetleći reflektor i ostalu opremu za odbranu od poplava.

Mirović je najavio da će Vlada Vojvodine u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova izgraditi Centar za vanredne situacije u Novom Sadu koji bi, kako kaže, trebalo da bude koordinator svih resursa u vanrednim situacijama.

- Mi ćemo zajedno sa MUP i sa njihovim sektorom za vanredne situacije i sa gradom Novim Sadom početi pripreme da u Novom Sadu izgradimo jedan moderan centar za vanredne situacije koji će biti koordinator svih resursa, jer želimo da u budućnosti na jednom mestu, kroz koordinaciju, okupljamo sve resurse preko štaba za vanredne situacije, preko loklnih štabova i da uvek u budućnosti možemo da odgovorimo svakoj eventualnosti i za to će nam poslužiti i ova oprema ali i druga oprema koju ćemo nabavljati i u budućnosti - rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Prema izveštaju Vlade Srbije, uticaj poplava bio je najveći u oblasti proizvodnje, dok je infrastruktura pretrpela manju štetu. Takođe, prema istom izveštaju, veću štetu imao je privatni sektor u odnosu na javni kada su u pitanju materijana dobra.