OSEĆATE SE ISCRPLJENO I UMORNO? ZA SVE JE KRIVA PROMENA VREMENA: Hitna pomoć noćas imala PUNE RUKE POSLA - Evo ko može da očekuje tegobe


IZVOR: Republika/D.B. - 17.04.2024 | 10:54


Danas, ali i u narednih 5, 6 dana, ako se obistini prognoza meteorologa, situacija bi trebalo da bude malo bolja.

Foto: shutterstock
OSEĆATE SE ISCRPLJENO I UMORNO? ZA SVE JE KRIVA PROMENA VREMENA: Hitna pomoć noćas imala PUNE RUKE POSLA - Evo ko može da očekuje tegobe

Profesor doktor Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) kaže za "Blic" da su najviše problema građani imali od 15 časova pa nadalje, a to se nastavilo i u toku noći.

- Imali smo par infarkta, malo više nego inače. Hipertenzija je bila najčešća, i dekompenzacija odnosno srčana slabost, a to je sve posledica izazvana varijacijom krvnog pritiska - kaže prof. dr Mitrović za "Blic".

Mišljenja je da bi danas ali i u narednih 5, 6 dana, ako se obistini prognoza meteorologa, situacija trebalo da bude malo bolja.

Drastična promena temperature napravila problem

- Juče je bilo baš najgore. Imali smo 29 stepeni u tri sata posle podne a onda smo 7 stepeni u 21 sat. Baš u tom periodu su se dešavali zdravstveni problemi a produžilo se u toku noći - rekao je naš sagovornik.

Pri porastu temperatura nakon ovog zahlađenja, profesor Mitrović očekuje manji broj reakcija, ukoliko rast žive u termometru bude bio postepen.

- Juče je za 5 sati temperatura pala sa 29 na 7 stepeni, tri puta niža. Na sreću, nije bilo tri puta više pacijenata, ali se osetilo - zaključuje naš sagovornik.

I u beogradskoj Hitnoj pomoći kažu da su posla imali zbog građana sa visokim krvnim pritiskom.

Tako je bilo i u Kragujevcu.

- Tokom dana su se najčešće javljali pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, visokom temperaturom i astmatičari - rečeno je za RINU u Zavodu za urgentnu medicinu u Kragujevcu.

Prof. dr Predrag Mitrović, je upozorio pred promenu vremena, da se ona može odraziti na ceo organizam, da najveći problem mogu imati kardiovaskularni bolesnici, a da se mogu javiti i gastritis i čir na želucu.

BONUS VIDEO