GRUJIČIĆ: Nuklearna medicina velika šansa u lečenju malignih bolesti


IZVOR: Republika/D.B. - 25.03.2024 | 10:23


Ministarka zdravlja u Vladi Srbije, Danica Grujičić, najavila je da će Ministarstvo zdravlja potpisati Memorandum o saradnji sa "Rosatomom" - globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima.

Foto: Branimir Brana Jovanovic
GRUJIČIĆ: Nuklearna medicina velika šansa u lečenju malignih bolesti

Danas je u Sočiju započeo internacionalni forum "Atom Ekspo 2024", gde će se okupiti više stotina učesnika, uključujući predstavnike vlada i čelnike institucija iz oblasti nuklearne energije.

Glavna tema foruma je "Čista energija-Kreiramo budućnost zajedno", a fokus će biti na globalnoj upotrebi nuklearne energije.

Ministarstvo zdravlja Srbije potpisuje Memorandum o saradnji sa "Rosatomom"

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije, Danica Grujičić, najavila je da će Ministarstvo zdravlja potpisati Memorandum o saradnji sa "Rosatomom" - globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima. Ona je istakla značaj ovog partnerstva i naglasila da "Rosatom" predstavlja svetsku vodeću kompaniju u oblasti atomske energije.

Potencijal nuklearne medicine

Ministarka Grujičić istakla je značaj nuklearne medicine u razvoju, ističući da postoji velika šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacima. Nuklearna medicina predstavlja inovativan pristup koji omogućava precizno usmeravanje terapije ka malignim ćelijama, što otvara nove mogućnosti u lečenju onkoloških i autoimunih bolesti.

Primarna zdravstvena zaštita kao oslonac zdravstvenog sistema

Ministarka je naglasila važnost organizacije primarne zdravstvene zaštite kao oslonca celokupnog zdravstvenog sistema. Istakla je značaj pravovremenog reagovanja i implementacije inovativnih tehnologija u dijagnostici i lečenju, kako bi se efikasno odgovorilo na izazove koji proizilaze iz onkoloških i autoimunih oboljenja.

Nuklearna energija kao faktor budućnosti

Nuklearna energija predstavlja ključni faktor u globalnim energetskim planovima, a forum "Atom Ekspo 2024" pruža mogućnost razmene iskustava i ideja u cilju kreiranja održivih energetskih rešenja za budućnost. Ovaj skup okuplja stručnjake iz različitih oblasti, težeći ka zajedničkom stvaranju inovativnih rešenja koja će oblikovati energetsku budućnost planete.

BONUS VIDEO: