VELIKA STVAR ZA SRPSKO ZDRAVSTVO! Ove dve intervencije možete besplatno uraditi i na PRIVATNIM KLINIKAMA: RFZO sklopio ugovore da smanji liste čekanja


IZVOR: Republika/D.B. - 04.02.2024 | 12:07


Ukupno, RFZO je zaključio ugovore sa 28 privatnih klinika

Foto: Shutterstock
VELIKA STVAR ZA SRPSKO ZDRAVSTVO! Ove dve intervencije možete besplatno uraditi i na PRIVATNIM KLINIKAMA: RFZO sklopio ugovore da smanji liste čekanja

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je ugovore sa privatnim klinikama kako bi se smanjile liste čekanja za operaciju katarakte i vantelesnu oplodnju.

Ivana Đunisijević iz RFZO-a istakla je da je interesovanje za operacije katarakte kod privatnika jednako onom u državnim institucijama, dok je za vantelesnu oplodnju primetan veći interes za privatne klinike. Takođe, istakla je da se intervencije najčešće izvode u Beogradu, gde je zaključeno najviše ugovora sa klinikama.

Procedura za operaciju katarakte

Proces operacije katarakte započinje kod izabranog lekara, nakon čega osigurano lice može biti upućeno na listu čekanja za operaciju. U prošloj godini, u privatnim ustanovama urađeno je oko 18.000 operacija katarakte, a trenutno oko 19.000 osiguranika čeka na ovu vrstu intervencije. Za odlazak na operaciju kod privatnika, a na teret RFZO-a, osoba mora da se nađe na listi čekanja, a potrebno je da bude anketirana od strane republičkog organa kako bi joj bila predočena mogućnost da se operiše privatno.

Procedura za vantelesnu oplodnju

U slučaju vantelesne oplodnje, žena sa ili bez partnera, mora dobiti odobrenje stručne komisije kako bi započela ovaj postupak. Nakon odobrenja, dobija potvrdu koja važi godinu dana, a u tom periodu mora da započne proceduru vantelesne oplodnje. Pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države imaju sve žene do navršenih 45 godina, sa različitim brojem pokušaja u zavisnosti od toga da li se radi o prvom, drugom ili trećem detetu.

Ukupno, RFZO je zaključio ugovore sa 28 privatnih klinika za operaciju katarakte i 16 klinika za vantelesnu oplodnju, što će doprineti smanjenju lista čekanja i omogućiti pacijentima brži pristup potrebnim medicinskim intervencijama.

BONUS VIDEO: