ZA SVE KOJI SE INTERESUJU! Gde su najpotrebniji radnici?! Stipendije đacima koji se po dualnom modelu opredele za deficitarna zanimanja


IZVOR: Republika/D.B. - 03.02.2024 | 11:53


Ističe da mašinska industrija i obrada metala predstavljaju sektor sa najvećim deficitom kadrova i privrednici najviše profila traže za taj sektor.

Foto: Shutterstock
ZA SVE KOJI SE INTERESUJU! Gde su najpotrebniji radnici?! Stipendije đacima koji se po dualnom modelu opredele za deficitarna zanimanja

Više od 500 poslodavaca prijavilo se na konkurs Privredne komore Srbije za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu, među kojima je 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju tog modela obrazovanja.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da kada se sumira broj onih poslodavaca koji već učestvuju u programu i onih koji su se prijavili dobijemo jedan broj koji obećava.

-Dolazimo do broja od oko 1.100 poslodavaca koji će naredne školske godine učestvovati u programu, odnosno 4.300 đaka imaće mogućnost da uči u realnom radnom okruženju - kaže Kovačević.

Ističe da mašinska industrija i obrada metala predstavljaju sektor sa najvećim deficitom kadrova i privrednici najviše profila traže za taj sektor.

- Radi se o bravaru zavarivaču, industrijskom mehaničaru, operateru za mašinsku obradu i rezanje, tu je i elektrotehnika, električar, ugostiteljstvo i turizam i trgovina – trgovac, kuvar, konobar, veliko interesovanje postoji i u području rada poljoprivreda i proizvodnja hrane, velika tražnja je i za pekarom, poljoprivrednim tehničarom, operaterom u prehrambenoj industriji - navela je Kovačevićeva.

Ukazuje da u skladu sa zahtevima privrede pripremaju nove obrazovne profile po dualnom modelu obrazovanja.

- Ponudili smo mogućnost da se u 10 novih obrazovnih profila, među kojima su tehničar računara, administrator računarskih mreža, vozač motornih vozila, kozmetički tehničar i sl. takođe uključe u realizaciju po dualnom modelu obrazovanja, ta lista je i dalje otvorena - ukazala je Mirjana Kovačević.

Đacima i stipendija i naknada od poslodavca

Jedna od novina je naknada za đake koji su se prijavili za deficitarna zanimanja u iznosu od 5.000 dinara, što će biti definisano adekvatnim konkursima. 

Podseća i da poslodavac po Zakonu o dualnom obrazovanju ima obavezu finansijske podrške đacima u iznosu od najamnje 70 odsto od minimalne cene rada za svaki sat proveden u učenju kroz rad.

- To je oko 4.500 dinara za učenika, ako jedan dan nedeljno radi u kompaniji, a tome se dodaju troškovi ishrane, bezbednosti na radu i prevoza - navela je Kovačevićeva.

Uredbom o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju predviđa se i da sve kompanije mogu da ostvare pravo na uložena sredstava u isplate nakanada u visini od 50 odsto od uloženih sredstava, što je značajna podrška naročito mikro preduzećima.

BONUS VIDEO: