"TVRDE DA DUH NESREĆNO ZALJUBLJENE DEVOJKE NOĆU ŠETA ZDANJEM" Da li ste čuli za DVORAC U BEOČINU?! Ova građevina, iako oronula, i dalje čuva obrise SILNE RASKOŠI (FOTO)


IZVOR: D.B. - 30.01.2024 | 14:02


Porodica Špicer, vlasnici Beočinske fabrike cementa, koristila je dvorac kao biblioteku i dom kulture, a tokom većeg dela prošlog veka, on je služio kao ekskluzivan restoran sa prenoćištem, privlačeći posetioce iz celog regiona.

Foto: Pixabay
"TVRDE DA DUH NESREĆNO ZALJUBLJENE DEVOJKE NOĆU ŠETA ZDANJEM" Da li ste čuli za DVORAC U BEOČINU?! Ova građevina, iako oronula, i dalje čuva obrise SILNE RASKOŠI (FOTO)

U pitomoj okolini Beočina, skriven među gustim zelenilom drveća, uzdiže seDvorac Duhova“, nekadašnje zdanje koje je plenilo svojom raskoši i lepotom.

 

Sagradio ga je Ede Špicer, nemački fabrikant, 1898. godine, a njegova arhitektonska lepota i prefinjenost i danas ostavljaju posetioce bez daha. Projektovan od strane Imrea Štjandla, dvorac je nekada krasio pejzaž staklenim baštama i parkom u kojem su slobodno šetali paunovi i srne, čineći ga jednim od najlepših zamkova u ovom delu Evrope.

Slavna prošlost i tragičan kraj

Porodica Špicer, vlasnici Beočinske fabrike cementa, koristila je dvorac kao biblioteku i dom kulture, a tokom većeg dela prošlog veka, on je služio kao ekskluzivan restoran sa prenoćištem, privlačeći posetioce iz celog regiona. Međutim, danas su raskošni hodnici i sobe ovog nekadašnjeg zdanja prepušteni vremenu i zaboravu.

Jedna od najintrigantnijih priča koja kruži među meštanima povezana je sa ćerkom porodice Špicer. Navodno zaljubljena u konjušara, njena ljubav nije bila uzvraćena, što ju je, prema pričama, navelo na tragičan kraj. Preko sto godina kasnije, strah i dalje obuzima neke meštane, tvrdeći da se duh nesrećne devojke šeta ostacima dvorca.

Misteriozna prošlost i sujeverje

Gvozdeni i betonski zmajevi na fasadi dvorca sada čuvaju tajne prošlosti, a lokalno stanovništvo se pita koliko je od priče stvarnost, a koliko mit. Dok se „Dvorac Duhova“ lagano raspada, njegova misteriozna prošlost ostavlja pitanje – da li su sablasti zaista preuzele svoje nekadašnje domaćine ili je reč samo o plodu mašte prestravljenih svedoka?

Kroz vekove, ova zdanja su bila inspiracija za najrazličitije priče, legende i sujeverja, a „Dvorac Duhova“ nije izuzetak. Njegova čudesna lepota, upotpunjena tragičnom pričom koja se prenosi s kolena na koleno, ostavlja posetioce i lokalno stanovništvo u stalnoj zagonetci. Da li je dvorac zaista dom duhova ili je reč o plodu mašte, ostaje tajna koja intrigira sve koji zakorače u ovo zdanje koje je nekada plenilo raskošju i lepotom.

BONUS VIDEO: