EVO KAKO NAJBRŽE ODLEDITI AUTOMOBIL! Ovih par stvari je krucijalno uraditi pre paljenja motora - ovako ćete sačuvati auto!


IZVOR: Sanja BOJANOVIĆ - 20.01.2024 | 10:42


Sa par dobrih trikova automobil će biti otporan na mraz.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ
EVO KAKO NAJBRŽE ODLEDITI AUTOMOBIL! Ovih par stvari je krucijalno uraditi pre paljenja motora - ovako ćete sačuvati auto!

Dolaskom hladnih dana i mrazeva, vozači se suočavaju s ključnim izazovom - odleđivanjem zaleđenih automobila u jutarnjim satima. Pored negativnog uticaja zime na vozilo, vozače takođe čeka izazovno jutro u nastojanju da brzo i bezbedno krenu na put. Evo nekoliko saveta kako efikasno odleđivati automobil tokom zimskih meseci:

Očistite sneg i led sa automobila: Očistite sneg i led sa celog automobila, posebno s krova kako biste izbegli opasnost od pada snega na vetrobransko staklo tokom vožnje. Ako nemate garažu, razmislite o upotrebi cerade za pokrivanje vozila.

Odleđivanje brave i vrata: Ako je brava zaleđena, upotrebite upaljač da zagrejete ključ i lagano ga okrenite u bravi. Alternativno, možete koristiti sredstva za odleđivanje ili toplu vodu. Preventivno, možete koristiti WD-40 za bravljenje i glicerin za premazivanje kedera kako biste izbegli zamrzavanje vrata.

Pažljivo odleđivanje vetrobranskog stakla: Koristite sredstvo za brzo odleđivanje stakla kako biste olakšali proces čišćenja leda i snega sa vetrobranskog stakla. Ova sredstva su pristupačna i mogu trajati tokom cele zime.

Oprez sa zaleđenim brisačima: Ne koristite brisače dok potpuno ne odleđujete šoferšajbnu kako biste izbegli oštećenje metlica ili elektromotora brisača.

Foto: Shutterstock

Čišćenje automobila

Prevencija za zaleđene retrovizore: Umotajte retrovizore folijom ili plastičnom kesom kako biste ih zaštitili od leda.

Zagrevanje unutrašnjosti automobila: Startujte automobil i uključite ventilaciju na maksimum, usmeravajući je prema vetrobranskom staklu kako biste ubrzali proces odleđivanja i zagrejali kabinu.

Zamagljena stakla sa unutrašnje strane: Redovno čistite stakla s obe strane i koristite sredstvo protiv magljenja kako biste održali vidljivost.

Zaleđeno zadnje staklo: Uključite grejač zadnjeg stakla kako biste efikasno odledili i odmaglili zadnje staklo.

Napominjemo da je strpljenje ključno u zimskim uslovima, i primenom ovih saveta možete olakšati proces odleđivanja i sačuvati sigurnost na putu.

BONUS VIDEO