"BROJ OBOLELIH POMNOŽITE SA TRI"! Veliki kašalj ne jenjava, nastavlja da kosi sve pred sobom: "Nismo očekivali ovakvu situaciju"!


IZVOR: Republika/J.B. - 18.01.2024 | 10:16


Ona je naglasila da se sadašnje stanje može objasniti činjenicom da Srbija nema željeni obim vakcinacije

Foto: Shutterstock
"BROJ OBOLELIH POMNOŽITE SA TRI"! Veliki kašalj ne jenjava, nastavlja da kosi sve pred sobom: "Nismo očekivali ovakvu situaciju"!

Broj zaraženih velikim kašljem u stalnom je porastu iz dana u dan. Prema podacima Instituta "Batut" u Srbiji, do 12. januara, potvrđeno je prisustvo virusa kod 1.051 osobe. Najviše obolelih i dalje se beleži u Južnobačkom okrugu i Beogradu, gde je zabeležena epidemija prema izveštajima.

Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, navodi da u Beogradu postoji otprilike 600 zvanično prijavljenih slučajeva velikog kašlja. Međutim, kako ističe, taj broj može biti duplo ili trostruko veći kako bismo dobili realniju sliku o broju ljudi koji zapravo pokazuju kliničke simptome ove bolesti.

Nismo očekivali ovakvu situaciju jer prethodnih decenija nismo imali ovoliki broj obolelih - rekla je Begović Lazarević za RTS.

Ona je naglasila da se sadašnje stanje može objasniti činjenicom da Srbija nema željeni obim vakcinacije od 95 posto, a vakcine obezbeđuju solidan imunitet od 6 do 10 godina, kada je u pitanju veliki kašalj.

Kako je rekla, veliki kašalj je najrasprostranjeniji u starosnoj grupi od 10 do 19 godina i među njima prednjače deca od 12, 13 i 14 godina.

"Da bi se dalje širenje suzbilo, potrebno je svu decu koja nisu kompletno vakcinisati, a oni koji imaju simptome treba da ostanu kod kuće, jer je reč o bakterijskoj infekciji", dodaje Begović Lazarevićeva.

Prema trogodišnjem planu imunizacije, tek od sledeće godine predviđena je vakcinacija starijih uzrasta i to pre svega dece koja idu u 8. razred.

Preporučuje se potpuna vakcinacija dece, dok se osobe koje kašlju savetuju da ostanu kod kuće, izbegavajući odlazak na posao i u školu kako bi se sprečilo širenje infekcije.

BONUS VIDEO: