KOLIKI JE CENZUS ZA DEČJI DODATAK 2024. GODINE? Evo ko na njega ima pravo i šta bi trebalo da uradite da ga dobijete!


IZVOR: Republika - 17.01.2024 | 12:57


U 2024. godini, iznosi dečijeg dodatka se kreću od 4.120,55 dinara za dete za koje je ostvareno pravo, pa sve do 7.416,99 dinara za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova.

Foto: Shutterstock
KOLIKI JE CENZUS ZA DEČJI DODATAK 2024. GODINE? Evo ko na njega ima pravo i šta bi trebalo da uradite da ga dobijete!

Dečiji dodatak je jedan od načina da se podrže porodice, posebno one koje su u teškoj finansijskoj situaciji. Međutim, postoji nekoliko uslova koje porodica mora ispuniti da bi ostvarila pravo na ovu vrstu podrške.

Pravo na dečiji dodatak imaju državljani Srbije, ali i strani državljani sa statusom stalnog nastanjenika, pod uslovom da neposredno brinu o detetu. Takođe, bitno je da roditelj ili podnosilac zahteva ne poseduje dodatne nepokretnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, osim one u kojoj porodica živi.

Jedan od ključnih uslova za dobijanje dečijeg dodatka je veličina stambenog prostora u kojem porodica živi. Na primer, za tročlanu porodicu dovoljan je dom sa najviše četiri sobe. Takođe, porodica može posedovati garažu koja ne prelazi 20 kvadratnih metara. Međutim, postoje izuzeci za porodice koje se bave poljoprivredom.


Dečiji dodatak se može primati za najviše četvoro dece, ali postoje određeni uslovi i izuzeci, kao što je pravo na dodatak za peto i svako naredno dete ukoliko neko od prvih četiri dece više ne može ostvariti to pravo. Takođe, porodica može dobiti dečiji dodatak i za dete bez roditeljskog staranja o kome se neposredno brine.


Deca koja pohađaju predškolski program, osnovnu školu ili srednju školu, kao i deca sa posebnim potrebama, mogu ostvariti pravo na dečiji dodatak pod određenim uslovima. Na primer, deca sa smetnjama u razvoju mogu dobijati dečiji dodatak do 26. godine života ukoliko pohađaju odgovarajuće programe.

U 2024. godini, iznosi dečijeg dodatka se kreću od 4.120,55 dinara za dete za koje je ostvareno pravo, pa sve do 7.416,99 dinara za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova. Takođe, postoje posebni iznosi za jednoroditeljske porodice, roditelje dece sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom.


Cenzusi se koriste za utvrđivanje da li porodica ispunjava uslove za dobijanje dečijeg dodatka. Na primer, nominalni iznos cenzusa za ostvarivanje prava na dečiji dodatak na osnovu ukupnih mesečnih prihoda porodice iznosi 12.361,64 dinara, dok iznos za jednoroditeljske porodice može biti i veći.

Ovo su samo neki od uslova i iznosa koji se odnose na dečiji dodatak u Srbiji. Važno je da porodice budu upoznate sa svim detaljima i uslovima kako bi ostvarile ovo pravo i pružile podršku deci u njihovom odrastanju.

Bonus video