NA RASPOLAGANJU 1,25 MILIJARDI DINARA! Stiže nova pomoć države: Evo ko sve može da se prijavi na KONKURS!


IZVOR: D.B. - 11.01.2024 | 14:50


Irena Vujović je navela da se konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

Foto: Shutterstock
NA RASPOLAGANJU 1,25 MILIJARDI DINARA! Stiže nova pomoć države: Evo ko sve može da se prijavi na KONKURS!

Danas je Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, pozvala lokalne samouprave da ubrzaju pripremu zelenih projekata, jer će već u narednim danima biti raspisani javni konkursi putem kojih će im na raspolaganje biti stavljeno 1,25 milijardi dinara - dvostruko veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu. Ministarka je istakla da se konkursi raspisuju već četvrtu godinu zaredom, jer su dosadašnje mere dale izuzetno dobre rezultate.

Zamena kotlova i ložišta, pošumljavanje, ozelenjavanje i čišćenje divljih deponija

Kao deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta, Ministarstvo zaštite životne sredine će raspisati četiri konkursa za sufinansiranje zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Ministarka je istakla značaj ovih konkursa i pozvala gradove i opštine da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, ističući da je to odličan način da unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama.

Uspešni projekti tokom prethodnih godina

Ministarka Vujović istakla je da je tokom prethodnih godina kroz konkurse Ministarstva zaštite životne sredine, zamenjen veliki broj kotlova u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, kao i podržano više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta. Pored toga, tokom prethodne tri godine, zahvaljujući konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, Srbija je bogatija za oko 250.000 sadnica, a podržano je čišćenje oko 900 divljih deponija na teritoriji različitih gradova i opština.

Podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine

Ministarka Vujović istakla je važnost zelenih projekata u svakoj lokalnoj samoupravi, naglašavajući da se na taj način podiže svest građana o značaju zaštite životne sredine i unapređuje ekološka slika Srbije. Pozvala je lokalno rukovodstvo da pokaže inicijativu i učestvuje u konkursima, očekujući veliko interesovanje i ove godine, u skladu sa potrebama građana.

BONUS VIDEO: