"KORONA SE I DALJE ŠIRI I PREDSTAVLJA PRETNJU PO ŽIVOT" U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa


IZVOR: D.B. - 11.01.2024 | 10:35


Ovi podaci su prikupljeni iz manje od 50 zemalja, uglavnom iz Evrope i Severne i Južne Amerike.

Foto: Profimedia
"KORONA SE I DALJE ŠIRI I PREDSTAVLJA PRETNJU PO ŽIVOT" U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prošlog meseca zabeležen porast prenošenja virusa, što je delom rezultat okupljanja tokom božićnih praznika. Varijanta JN.1, koja sada preovladava u svetu, takođe je doprinela ovom porastu. Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da iako kovid-19 više nije vanredna globalna situacija, virus i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju, širi se i menja, te i dalje prouzrokuje smrt.

Rast hospitalizacija i porast prijema na intenzivnu negu
Podaci SZO pokazuju da je zabeležen značajan porast hospitalizacija od 42 odsto, kao i porast prijema na intenzivnu negu od 62 procenta u poređenju sa novembrom. Ovi podaci su prikupljeni iz manje od 50 zemalja, uglavnom iz Evrope i Severne i Južne Amerike. Tedros je naglasio da je verovatno i porast u drugim zemljama koji nije prijavljen, te da je neophodno preduzeti mere opreza protiv kovida-19.

Poziv na vakcinaciju i mere opreza

SZO i dalje upućuje poziv vladi da nastave sa nadzorom virusa i obezbede pristup jeftinim i pouzdanim testovima, lekovima i vakcinama. Takođe, apeluje se na pojedince da se vakcinišu, redovno testiraju, nose maske gde je to potrebno i obezbede dobru ventilaciju u prepunim zatvorenim prostorima. Tedros je naglasio da je iako broj od 10.000 mesečnih žrtava manji u odnosu na vrhunac pandemije, i dalje neprihvatljiv i da se smrtni slučajevi mogu sprečiti.

Kraj vanrednog stanja i dalje širenje virusa

SZO je u maju prošle godine proglasila kraj međunarodnog vanrednog stanja u javnom zdravlju zbog kovida 19, ali se virus i dalje širi. Tedros je istakao da je neophodno preduzeti mere opreza kako bi se suzbilo širenje virusa, te naglasio važnost vakcinacije i primene mera prevencije.

BONUS VIDEO: