KO VOZI SA SNEGOM NA KOLIMA, MOŽE OZBILJNO DA "NADRLJA"! Pre polaska na put OČISTITE OVA MESTA - Kazne idu i do 10.000 dinara!


IZVOR: D.B. - 10.01.2024 | 09:56


Vozači su prethodnih godina mogli da se "provuku", ali to više nije slučaj.

Foto: shutterstock
KO VOZI SA SNEGOM NA KOLIMA, MOŽE OZBILJNO DA "NADRLJA"! Pre polaska na put OČISTITE OVA MESTA - Kazne idu i do 10.000 dinara!

Sneg koji je prekrio mnoge delove Srbije doneo je i nove izazove vozačima, ali i nove obaveze koje moraju da ispune kako bi održali bezbednost u saobraćaju. Osim što je potrebno voditi računa o čišćenju snega sa vozila, vozači sada moraju biti svesni i novih kazni koje ih mogu zadesiti ukoliko zanemare ove obaveze.

Foto: Continental

Automobil na snegu

 

Novčane kazne za nečišćenje vozila od snega

Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da vozila koja se uključe u saobraćaj sa neočišćenim staklima, nagomilanim snegom na krovu, nečišćenim svetlima, retrovizorima, registarskim tablicama ili senzorima ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju, već čine i prekršaj za koji je propisana novčana kazna. Kazne za ovakve prekršaje kreću se od 3.000 do 10.000 dinara, što je dodatni podsticaj vozačima da vode računa o čistoći svojih vozila pre nego što se upuste u saobraćaj.

Foto: pixabay.com

Automobil zatrpan snegom

 

Zimske gume, lanci i ostala oprema

Zakonska obaveza vozača je da njihova vozila budu opremljena sa sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko su uslovi na putu takvi da to zahtevaju. Takođe, dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima mora biti minimum 4 mm. U istom periodu, vozači su izvan naseljenih mesta obavezni da imaju lance ili druga sredstva za povećanje trakcije u prtljažniku, dok je za autobuse i teretna vozila obavezna i lopata. Vozači su takođe u obavezi da imaju lance u svojim vozilima kada se kreću na putevima van naselja u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Foto: Continental

Automobil zatrpan snegom

 

Saveti za vožnju u zimskim uslovima

Zamagljena stakla predstavljaju veliku opasnost u vožnji, a stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja savetuju da sva stakla uvek budu čista, kako spolja, tako i iznutra, jer prljavo staklo je podložnije magljenju. Takođe, preporučuju korišćenje raznih sredstava protiv magljenja, kao i klima uređaja koji može pomoći u borbi protiv magljenja stakala.

Vožnja motora i bicikala u zimskim uslovima

Iako vožnja dvotočkaša nije zabranjena u zimskim uslovima, stabilnost ovih vozila je znatno manja na snegu, ledu i poledici, te se preporučuje izbegavanje vožnje u ovakvim uslovima radi sopstvene bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

BONUS VIDEO: