Patrijarh Porfirije u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju: Ispred Hrama ga dočekao veliki broj vernika


IZVOR: D.B. - 09.01.2024 | 10:30


Pored patrijarha Porfirija, liturgiji su prisustvovali značajni zvaničnici, među kojima su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri Vojin Mitrović, Petar Đokić, i Željko Budimir, kao i delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ
Patrijarh Porfirije u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju: Ispred Hrama ga dočekao veliki broj vernika

Obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, započelo je svečanom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije, a ispred Hrama dočekao ga je veliki broj vernika. Svetu liturgiju su sasluživala preosvećena episkopi banjalučki Јefrem, bihaćko-petrovački Sergije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, nikšićki Metodije, vikarni episkop Sava, kao i sveštenstvo i đakoni Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh i značajni zvaničnici

Pored patrijarha Porfirija, liturgiji su prisustvovali značajni zvaničnici, među kojima su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri Vojin Mitrović, Petar Đokić, i Željko Budimir, kao i delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać. Takođe, prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i drugi zvaničnici.

Prisustvo vojske i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Trećeg pešadijskog /Republike Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i brojni građani i vernici.

Doček patrijarha Porfirija

Pre same liturgije, organizovan je svečani doček patrijarha Porfirija pred banjalučkim Sabornim hramom, što je dodatno doprinelo svečanosti i značaju obeležavanja Dana Republike Srpske.

Ovaj događaj predstavlja važan deo obeležavanja Dana Republike Srpske i okuplja značajne ličnosti iz verskog, političkog i vojnog života, kao i građane i vernike koji svojim prisustvom doprinose svečanosti i značaju ovog datuma.

BONUS VIDEO: