PENZIONERA SE OPOZICIJA SEĆA SAMO PRED IZBORE


IZVOR: Republika/A.G. - 05.12.2023 | 17:36


Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide!

Foto: Wikipedia
PENZIONERA SE OPOZICIJA SEĆA SAMO PRED IZBORE

Ako neko sebi dozvoli da komentariše penzijski sistem trebalo bi da poznaje bar njegove elementarne osnove. Penzija je ekonomska kategorija zasnovana na obaveznom osiguranju i uplati doprinosa za PIO što je osnov za buduće primanje.

Godine 2012. smo zatekli više od 1,7 miliona penzionera sa prosečnom penzijom od 204. evra, a od 1. januara 2024. godine prosečna penzija će biti 390 evra, sa konstantnom tendencijom rasta i redovnim usklađivanjima penzija. Pomoć se isplaćuje redovno i od 2016. do danas svi penzioneri su dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći, dok su u vreme bivšeg režima dobili jednu pomoć od 5.000 dinara, i to za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara.

Foto: PIO fond

Relja Ognjenović

Pravo na TPN preko Fonda PIO ostvaruju korisnici i osiguranici RF PIO, a osobe koje nisu u obaveznom osiguranju i koje ne ispunjavaju uslov za penziju ostvaruju svoja prava na naknade i pomoć kroz sistem socijalne zaštite i za njih je bilo više novčanih davanja od strane države proteklih godina. Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide, pa kada kažu da je prosečna penzija 39.874 dinara, te da je za tročlanu porodicu potrebno za hranu i piće 41.000 dinara, ne možemo da utvrdimo uz pomoć koje matematičke računice dolaze do toga da penzioner jedva ima i za hranu iz potrošačke korpe.

Ako to ne mogu da sračunaju, kako bi tek onda isplatili 13. penziju ili dali garantovane penzije građanima koji nikada nisu uplaćivali doprinose u državni budžet.

Danas u kasi imamo 545 milijardi dinara što je skoro 70 puta više novca na računu države u odnosu na 2012. godinu kada su oni i slični njima upravljali Srbijom ostavljajući je sa tek 8 milijardi dinara. Da su te 2012. godine, ostali na vlasti još samo mesec dana, naši penzioneri tog meseca ne bi primili penzije. Mi nastavljamo brigu o penzionerima, kaže Relja Ognjenović.

BONUS VIDEO