PKS NAGRADILA 11 NAJBOLJIH DOKTORANADA U SRBIJI: Dodeljene Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije!


IZVOR: Republika/A.G. - 30.11.2023 | 10:04


Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta iz četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova.

Foto: Boban Ristić/PKS
PKS NAGRADILA 11 NAJBOLJIH DOKTORANADA U SRBIJI: Dodeljene Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije!

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je po 55. put Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije studentima fakulteta sa originalnim naučnim doprinosima od izuzetnog značaja u određenoj naučnoj oblasti, a sa direktnim ili potencijalnim značajem za primenu u privredi. 

Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta iz četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova  iz oblasti elektrotehnike, građevinarstva, mašinstva, medicine, tehnologije, saobraćaja, farmacije, elektronike i ekonomije.

Miloš Jelić, direktor Sektora za podršku članstvu i sistemu RPK i PK Beograda, istakao je da Privredna komora Srbije ima posebnu ulogu u razvoju privrede, koja se ogleda i u podršci mladim doktorandima i njihovim radovima koji imaju važnu primenu u podizanju konkurentnosti privrednih društava u Srbiji.

Predsednik Žirija Prof. dr Vladan Kuzmanović, ukazao je na izvrsnost pristiglih i odabranih radova i njihovu primenjivost u privredi. Naglasio je značaj širenja univerzitetskih centara iz kojih dolaze nagrađeni radovi kao i da je sve veća primena tih doktorskih disertacija u privredi. POGLEDAJ GALERIJU

- Nemam dilemu da će i ove godine doktorske disertacije koje su nagrađene naći svoju primenu u privredi i da će privreda i Srbija od njih imati veliku korist - rekao je Kuzmanović.

Prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navodi da u Srbiji radi 19.700 istraživača i da se na fakultetima u ovom trenutku nalazi oko 2.600 mladih istraživača, dok je na institutima oko 2.200.

- To je nova, jaka i velika snaga koja će tek dati doprinos ne samo srpskoj nauci, nego i inovativnim proizvodima i tehnologijama - poručio je Trajanović.

Dr Milovan Kovač sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i jedan od dobitnika nagrade PKS, ukazao je na značaj priznanja ali i institucija i pojedinaca koje prepoznaju rad mladih istraživača u Srbiji i izrazio nadu da će rezultati iz doktorskih disertacija naći svoju primenu u praksi.

Odluku o najboljim radovima doneo je stručni Žiri koji uključuje renomirane profesore sa fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Nagrada za najbolje doktorske disertacije dodeljuje se od 1968. godine.

Komisija je dodelila 11 ravnopravnih nagrada, a dobitnici su: 

dr Milan Marinković, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Vladimir Petrović, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandra Đorđević, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandar Dimić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Robert Ljubičić, Građevinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Marijana Pantović Pavlović, Beogradski univerzitet/ Multidisciplinarne studije pri Univerzitetu u Beogradu, dr Mihail Vasić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Milovan Kovač, Saobraćajni fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Dušan Ružić, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandar Milenković, Elektronski fakultet, Univerzitet u Nišu i dr Vanja Vlajkov, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

BONUS VIDEO