POTROŠAČKA PATROLA: Istraživali smo piće PRIME, deci ga nemojte davati! (VIDEO)


IZVOR: Anđela Trifunović - 21.11.2023 | 20:00


Nova epizoda emisije "POTROŠAČKA PATROLA" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

Foto: Republika TV
POTROŠAČKA PATROLA: Istraživali smo piće PRIME, deci ga nemojte davati! (VIDEO)

Da li ste čuli za napitak prime? Reklamiraju ga jutjuberi, deca ga žele, a cena na našem tržištu je "prava sitnica", samo 1.000 dinara. Dodatak Potrošačka patrola i istoimena emisija predstavljaju vam prime
hydration bez kofeina u verzijama tropical punch i meta moon. Na deklaraciji su navedeni sastojci i upozorenje da je dozvoljeno popiti jednu flašicu dnevno, pa da vidimo šta sadrže...

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 


SVE VEŠTAČKO
Pored kokosove vode, vitamina i minerala, tu su i sporni sastojci, odnosno veštački zaslađivači i pojačivači ukusa, konzervansi, veštačke arome i limunska kiselina.

Paradoksalno je da se prime reklamira kao veganski napitak bez šećera, a poznato je da je sukraloza 600 puta slađa od šećera, a kalijum acesulfam 200 puta. Zamislite koju količinu šećera unosite u organizam samo jednim napitkom prime. Štetna je i limunska kiselina, koja loše utiče na zube, a dikalijum fosfat može da izazove mučninu, povraćanje i glavobolju.

 

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 

Pedijatri su zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata ovog napitka, a stručnjaci kažu da nema zakonskog osnova da se proizvod povuče s tržišta jer su svi sastojci navedeni na deklaraciji. Savetuju, s druge strane, roditeljima da povedu računa šta im deca konzumiraju.


Zanimljivo je da je ovaj napitak (nažalost) postao statusni simbol i
stvar prestiža među tinejdžerima. Kod nas je, ako je uopšte bitno, pet puta skuplji nego u Americi, pa su deca iz imućnijih porodica, kako su objavili neki mediji, pokrenula mini-biznis. Kupe prime, a onda svojim drugarima naplaćuju:
- gutljaj 100 dinara
- da pomirišu 50 dinara za 300 dinara mogu da se slikaju s flašicom za društvene mreže.

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 

Dalje nas je interesovalo kako miriše i kakav ukus ima, šta ih toliko privlači i da li su deca žrtve reklame poznatih jutjubera? Prvo probamo tropical punch... Izrazito jak miris, čista hemija. Mnogo
je slatko, ne znamo kome ovo može da se dopadne. Meta moon je poslednji plasiran i zbog toga je najtraženiji, hajde i njega da probamo... Na deklaraciji piše da miriše na bombone, pravo da vam kažemo nama miriše na lekove. I nije neki, ali je bar za nijansu manje sladak.

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 


PITAJTE KLINCE
Prime je u ovom trenutku jedno od najpopularnijih pića na globalnom nivou i zbog toga smo pokrenuli ovu priču da bismo upozorili roditelje koliko je zapravo štetan. Dragi roditelji, ukoliko imate decu koja idu u osnovnu školu, pitajte ih za prime. Najverovatnije ćete čuti da je totalni hit, kul, najbolji, da ga svi žele i da su oni koji su ga probali glavne face. Objasnite deci da nije u pitanju kul sok nego napitak opasan po njihovo zdravlje.

 

Novu epizodu emisije "POTROŠAČKA PATROLA" pogledajte u videu na početku teksta!