OVO JE TEMA OD KOJE NIŠTA NE SME BITI VAŽNIJE! NA VANTELESNOJ 9.000 ŽENA koje se bore za POTOMSTVO!


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 17.11.2023 | 07:30


Država, preko RFZO, svake godine povećava obim prava za one koji ne mogu da dobiju decu prirodnim putem

Foto: Profimedia, Privatna arhiva
OVO JE TEMA OD KOJE NIŠTA NE SME BITI VAŽNIJE! NA VANTELESNOJ 9.000 ŽENA koje se bore za POTOMSTVO!

Više od 100.000 parova u Srbiji bori se s problemom neplodnosti - u Srbiji je svaki sedmi par prinuđen na vantelesnu oplodnju (VTO), a u Beogradu svaki peti.


Postupak vantelesne oplodnje može da se izvede o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a država svake godine povećava obim prava iz pomenute oblasti. To je dovelo do toga da se od početka ove godine čak 9.000 žena prijavilo za VTO, što je 2.500 više u odnosu na prošlu godinu.


STAROSNA GRANICA


Samo u 2022. više puta su proširena prava. U februaru su uvedeni neograničeni krioembriotransferi za prvo dete, omogućeno je svim parovima koji imaju jedno dete pravo na VTO i za drugo dete bez obzira na to da li je prvo dete dobijeno u postupku VTO ili prirodnim putem, povećan je broj krioembriotransfera za drugo dete s jedan na tri, uvedeno je neograničeno zamrzavanje embriona (umesto do šest, kao ranije) i omogućeno je da i muškarci s azospremijom, koji imaju prethodno zamrznut materijal, idu na VTO.

U julu je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina starosti.


Kako je rekla Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, velika novina je i što je omogućen VTO s doniranim reproduktivnim materijalom na teret države za žene do 45 godina života i to VTO s doniranim spermatozoidima ženama koje nemaju partnera i nemaju dete, odnosno parovima gde jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete i kojima je donacija jajne ćelija ili spermatozoida jedini način da dobiju potomstvo.


- Žene bez partnera imaju pravo na tri stimulisana pokušaja VTO s doniranim spermatozoidima i tri krioembriotransfera, dok parovi imaju pravo na tri stimulisana postupka VTO s doniranim spermatozoidima, tri pokušaja VTO s doniranim jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera. Takođe, svi oni imaju pravo i jedan uvoz darovanih reproduktivnih ćelija iz inostranstva. Trenutno se uvoz ćelija radi iz četiri inostrane banke, i to dve iz Danske, jedne španske i jedne češke banke - navodi Škodrićeva za naš list.
Novina je i što su prava proširena i iz oblasti onkofertiliteta (u maju 2023). Tako oboleli od malignih bolesti mogu pre početka lečenja da zamrznu reproduktivni materijal o trošku RFZO, čime im se omogućava očuvanje plodnosti i pruža šansa da postanu roditelji po završetku onkološkog lečenja. Dosad se oko 40 ljudi prijavilo za program onkofertiliteta.


UVEĆANE FAKTURE


Proširivanje obima direktno je proporcionalno sa brojem prijavljenih - 9.000 žena prijavilo se samo u ovoj godini, od tog broja oko 750 je upućeno na postupak s darovanim reproduktvnim ćelijama. Od tih 750 postupaka, 240 je završeno i ostvarene su 42 trudnoće.


- Za postupke u prošloj godini utrošeno je 1.276.201.500 dinara, dok je za prvih deset meseci ove godine potrošeno 1.456.820.611 dinara. Pošto su cene zdravstvenih usluga iz oblasti BMPO povećane krajem jula, a sve više će se raditi postupaka s doniranim materijalom, očekujemo znatno uvećane fakture za period oktobar-decembar ove godine - zaključuje direktorka RFZO.

Trenutno se radi i uvoz ćelija iz četiri inostrane banke, kaže Sanja Radojević Škodrić

 

- 2021. oko 7.300 parova upućeno na VTO
- od početka 2023. upućeno oko 10.300 žena
- ove godine se prijavilo oko 1.850 žena starijih od 43 godine

 

Kako je širen obim prava na VTO

 

- pre 2016. žene do 40 godine života imale su pravo na dva pokušaja vantelesne oplodnje
- 2016. uvedeno je pravo na tri pokušaja VTO
- 2017. podignuta je starosna granica za žene sa 40 na 42 godine
- 2018. uvedeno je pravo za drugo dete za parove koji su imali jedno dete dobijeno iz postupka VTO, kao i pravo na zamrzavanje do šest embriona, s rokom čuvanja do pet godina
- 2019. uveden je veći broj pokušaja i to za prvo dete tri stimulisana, plus tri krioembriotransfera, a za drugo dva stimulisana i jedan kriomebriotransfer
- 2020. podignuta je starosna granica za žene sa 42 na 43 godine, zatim je uveden neograničeni broj stimulisanih pokušaja za prvo dete i te godine je olakšana procedura prijavljivanja za VTO, umesto dve komisije, parovi prolaze samo jednu komisiju

BONUS VIDEO