EVROPSKI MEDENI DORUČAK: Pčelarski savez Slovenije ga organizuje svakog trećeg petka u novembru - evo šta se još može naći na meniju osim MEDA!


IZVOR: Republika - 17.11.2023 | 10:15


Pčelarski savez Slovenije je prošle godine, zajedno sa drugim partnerima u poljoprivredi, podneo inicijativu Vladi da Dan slovenačke hrane preraste u Nedelju slovenačke hrane.

Foto: Ančka Gošnik Godec
EVROPSKI MEDENI DORUČAK: Pčelarski savez Slovenije ga organizuje svakog trećeg petka u novembru - evo šta se još može naći na meniju osim MEDA!

Republika Slovenija predstavlja dobar primer saradnje između različitih zainteresovanih strana. Naime, Pčelarski savez Slovenije je 2006. godine okupio pčelare, stručne ustanove iz oblasti poljoprivrede, lokalne zajednice i školstvo da se pridruže organizaciji doručka sa medom u vrtićima i osnovnim školama. Pčelarski savez Slovenije ga je nazvao Medeni doručak i još uvek ga organizuje svakog trećeg petka u novembru.

Do 2011. godine, Medeni doručak je uključivao med kao glavnu namirnicu. Na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, Medeni doručak je prerastao u Tradicionalni slovenački doručak, usvojen na nacionalnom nivou. Medu su se pridružile i druge namirnice,proizvedeneu Sloveniji, i to hleb, mleko, puter i jabuke.

Cilj projekta je da decu, omladinu i širu javnost poduči o značaju doručka, pčelarstva i poljoprivrede, a samim tim i o značenju i prednostima lokalno proizvedene hrane. Tradicionalni doručak na dan manifestacije proširio se i van okvira školskog sistema na preduzeća, javne i privatne ustanove itd. Na dan manifestacije u školama se održavaju razne prateće aktivnosti na temu zdrave ishrane, pčelarstva, poljoprivrede i Svetskog dana pčela.

Na osnovu dobre prakse u Sloveniji, koju smo želeli da prenesemo i van granica Slovenije, Pčelarski savez Slovenije je 2014. godine bio inicijator iEvropskog medenog doručka. Iako predlog nije dobio potpise većine poslanika u Evropskom parlamentu, Medeni doručak se održava u mnogim zemljama, kako u EU, tako i van nje. Svake godine se sve više pristalica pridružuje ovoj kampanji, a posebno su aktivne slovenačke ambasade širom sveta.

Pčelarski savez Slovenije je prošle godine, zajedno sa drugim partnerima u poljoprivredi, podneo inicijativu Vladi da Dan slovenačke hrane preraste u Nedelju slovenačke hrane. Nedelja još nije zvanično proglašena, ali su mesne organizacije pčelara i poljoprivrednika i njihove zadruge odlučile da promociju Nedeljeove godine sprovedusame.

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, zajedno sa Dečjim kulturnim centrom, organizuje Medeni doručak za decu i radionicu na temu pčela i  drugih oprašivača.