GORELO NEBO NAD SRBIJOM, BIĆE ZIMUS I MINUS 20: Šta znači pojava polarne svetlosti netipične za Balkan


IZVOR: Milan JOVANOVIĆ - 06.11.2023 | 19:07


Čuveni profesor Boris Koljčicki govorio je da aurora borealis najavljuje oštriju zimu, kaže meteorolog Ivan Ristić.

Foto: Printscreen/Twitter/my_thoughts_too
GORELO NEBO NAD SRBIJOM, BIĆE ZIMUS I MINUS 20: Šta znači pojava polarne svetlosti netipične za Balkan

Polarna svetlost poznatija kao aurora borealis napravila je u pojedinim delovima Vojvodine spektakl na nebu kakav se u našim krajevima retko viđa. Pojava pri kojoj je nebo užarenih boja i preliva se u jarkim nijansama najčešće se viđa u skandinavskim zemljama, u Rusiji, na Aljasci, Islandu, a kod nas je šokirala meštane okoline Sombora, Vrbasa, Nove Crnje, Vršca, Bačke Palanke i drugih vojvođanskih mesta.

USMERENO NA POLOVE

Mediji iz BiH i Hrvatske preneli su da se polarna svetlost takođe videla i u ovim zemljama. Inače, reč je o jedinstvenom fenomenu, polarnoj svetlosti, koja se javlja zbog jake solarne oluje, a navodno najavljuje zimu i s temperaturama do minus 20 stepeni Celzijusa.

- Polarna svetlost se večeras vidi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

Zbog jake solarne oluja, polarna svetlost je vidljiva skoro do samog juga Evrope, a tako može biti i sledeće veče - objavio je u nedelju uveče portal Hailz Srbija.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da Sunce ima svoje periode aktivnosti na svakih 11 godina.

- Kada sunčeva aktivnost dostigne maksimum, dolazi do velikih erupcija plazme i samog centra Sunca. Deo te plazme napušta sunčevu orbitu i, kada je napusti, naziva se sunčev vetar. Sunčev vetar putuje po našem Sunčevom sistemu i jedan deo tih čestica plazme stiže i do Zemlje, gde ga magnetno polje usmerava na sever i jug, na polove. Polarna svetlost postoji i na severnom i na južnom polu - objašnjava Ristić.

Solarni udar na elektroniku

Istovremenim pojavljivanjem polarnih svetlosti i magnetne oluje u visokoj atmosferi dolazi do indukcije snažnih električnih struja na većim visinama.
Posledica toga može biti indukcija visokog električnog potencijala u metalnim vodičima na površini Zemlje, kao što su telefonski i električni kablovi, pa i delovi onih Zemljinih slojeva koji sadrže dosta metala. S tim u vezi dolazi i do smetnji kao što su pregorevanje osigurača na električnim instalacijama, prekid telefonskih veza ili daljinskog prenosa električne energije, smetnje u radio-emisijama i slično.
Ruski Institut za geofiziku otkrio je snažne smetnje u magnetnom polju, što može prouzrokovati probleme s elektronskim sistemima.

VETAR DO 1.000 KM/H

On dodaje da je njegov profesor, čuveni Boris Koljčicki, uvek govorio da je u periodima maksimalne sunčeve aktivnosti vrlo verovatno da i zima bude oštrija.

- Moj profesor Koljčicki, već je tada bio pred kraj života, rekao je kada je maksimalna aktivnost Sunca, a to je ove i sledeće godine, onda je velika šansa da bude oštrija zima. I obrnuto, kada je minimum aktivnosti, onda su i zime slabije, ali to je njegova teorija. Važno je još reći, da kada dođe do solarne oluje i solarni vetar napusti Sunce, ide prosečnom brzinom od 500 kilometara u sekundi, a nekada je čak brži, i do 1.000 kilometara u sekundi. Treba mu nekoliko dana da stigne od Sunca do planete Zemlje. Kada dođe na Zemlju, izaziva geomagnetne oluje ili polarnu svetlost - zaključuje sagovornik.

"Krvavi barjaci na nebu idoše"

Ovaj prirodni fenomen je zabeležen i u pesmi "Početak bune protiv dahija", uoči Prvog srpskog ustanka protiv Turaka. Narodni pesnik, naravno, to je video kao božji znak srpskom narodu.
Drugu sveci vrgoše priliku:
Od Đurđeva do Dmitrova dana
sve barjaci krvavi idoše;
viš' Srbije na nebu vedrome,
da se Srblji na oružje dižu,
al' se Srblji dignut' ne smjedoše.

BONUS VIDEO