IRINEJ: KURIR IZMISLIO IZJAVU!


IZVOR: Republika - 08.03.2018 | 17:33


Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da "navodna izjava" patrijarha srpskog Irineja ne odgovara sadržini razgovora koji je patrijarh vodio sa novinarkom dnevnog lista Kurir, a iz sveukupnog konteksta njegovih odgovora posebno oštro je istrgnuta konstrukcija koja se našla u opremi teksta na naslovnoj strani.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Demontovao pisanje Kurira: Patrijarh Irinej

Povodom teksta "Patrijarh Irinej: Neću da se selim na Kosovo", SPC navodi da je patrijarh Irinej govorio isključivo o značaju Pećke Patrijaršije kao drevnog istorijskog sedišta Srpske pravoslavne crkve i o Beogradu kao njenom administrativnom sedištu.

Komentarišući mogućnost da budući poglavari SPC imaju sedište u Peći, patrijarh nijednom rečju nije pomenuo sebe, niti je o tome uopšte bilo govora.

- Formulacije koje su se našle na naslovnoj strani ovih novina "Neću da se selim na Kosovo" i "Tražiću da Patrijarha biramo kao i do sada, a ne dvotrećinskom većinom" ne odgovaraju sadržini vođenog razgovora, niti odražavaju lični stav patrijarha, već je reč o rezultatu novinarske želje da se izgovorenim rečima pridoda drugačiji, senzacionalniji, smisao - navodi se u saopštenju SPC.

- O tome najbolje govori i činjenica da ove imaginarne izjave, iskorišćene za medijski atraktivnu najavu, nema čak ni u tekstu koji je objavljen na strani šest ovih novina. Ovo svedoči i o tendencioznoj nameri da se krivotvori istina - dodaje se u saopštenju.

- Takav manir kojim se neistinito i senzacionalistički prenose izjave patrijarha srpskog Irineja nanose veliku štetu ugledu patrijarha i SPC - zaključuje se u saopštenju.