POTROŠAČKA PATROLA: Riblji štapići, više SKRABA manje RIBE!


IZVOR: Anđela Trifunović - 24.10.2023 | 20:00


Nova epizoda emisije "POTROŠAČKA PATROLA" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

Foto: Republika TV
POTROŠAČKA PATROLA: Riblji štapići, više SKRABA manje RIBE!

Nije ptica sve što leti, a nije ni riba sve što se prodaje pod tim
nazivom. Ili, bar, pretežno nije.
Krenimo, ipak, od početka...
Riba s pravom nosi epitet zdrave hrane jer je bogata omega-3 masnim
kiselinama, vitaminima i mineralima, pa, samim tim, može da se
preporuči. I nutricionisti to i čine i kažu da ribu treba konzumirati
najmanje dva puta sedmično.


DA NE MRAČIMO...
Mnogi, međutim, smatraju da nije bitno koju ribu konzumiraju i u kakvom
obliku. Tako, na primer, kupuju zamrznute riblje štapiće. To nas je
nagnalo da napravimo malo istraživanje za našu Potrošačku patrolu, koja
je pred vama, i istoimenu emisiju, koju možete pogledati na Jutjub
kanalu Republika news.


Da li ste se nekad zapitali koliko su riblji štapići zaista zdravi i
koji procenat ribe sadrže?
Za početak, isprobali smo ih, praktični su za primenu i veoma ukusni,
naročito uz dodatak nekog sosa. I sve bi to bilo super, maltene idealno,
da nema te "izdajničke" deklaracije na pakovanjima ribljih štapića. Ona
ne može da sakrije podatak koliko se u njima nalazi ribe, a koliko
skroba, soli i emulgatora.
Izabrali smo tri pakovanja iz frižidera jednog supermarketa i evo
njihovog sadržaja...
Prvo ćemo pogledati šta piše na deklaraciji ribljih štapića frozy. U
najkraćem: 50 odsto je riba, a drugih 50% čine pšenično brašno, ulje,
so, voda, emulgatori E-621 i E-503. Znači pola riba, pola skrob! Nećemo
da mračimo, ali za emulgator E-621  naći ćete mnoge tvrdnje, posebno na
internetu, da je opasan aditiv i da može u većim količinama biti
uzročnik nekih nimalo lakih bolesti. Reč je o natrijum-glutaminatu.
Nastavljamo dalje s polar ribljim štapićima. Oni imaju još manje ribe,
svega 40 odsto. Ostalih 60% sastojaka je identično kao kod prvih ribljih
štapića. Ovde ima manje ribe nego skroba.
Na kraju, panirani riblji štapići uvezeni iz Poljske nedefinisanog
imena. Ipak, zapamtićete ih po tome što je zemlja porekla (Poljska)
jasno navedena na ambalaži. Sadrže tek nešto malo više ribe od polar
štapića (42%). Ostatak, očekivano, čine pšenično brašno i mrvice,
krompirov skrob i pahuljice, pirinčano brašno, ulje, so i začini.
Najmanji procenat ribe sadrže polar riblji štapići (40%), ali nije ni da
se drugi mogu podičiti većim sadržajem ribe. O ukusima nećemo
raspravljati, ovo je bila samo analiza sastava.


ŠTAP U RUKE
Sledeći put ako budete kupovali smrznute riblje štapiće, okrenite kutiju
i pročitajte sastojke. Sasvim sigurno na našem tržištu ima i boljih (ali
i skupljih) zamrznutih ribljih štapića. Pitanje je, ipak, za nadležne:
"Može li proizvod koji u svom nazivu sadrži reč riblji da ima manje ribe
nego ostalih sastojaka?" Diskutabilno, zar ne?
Naš savet, ukoliko vam se jede riba, da su ribarnice mnogo bolji izbor
od frižidera u marketima ili štap u ruke, pa na pecanje. Uz čist vazduh
i dobro društvo, to bi možda mogla biti i najbolja opcija.

 

Novu epizodu "POTROŠAČKA PATROLA", pogledajte u videu na početku teksa!

 

BONUS VIDEO: