HOĆEMO LI IMATI ZIMSKU IDILU OVE GODINE? Meteorolog Ristić izneo prognozu, JEDNOM se nismo nadali! (FOTO)


IZVOR: Republika - 28.09.2023 | 16:38


Meteorolog Ivan Ristić izneo je prognozu i evo kakva nas zima očekuje!

Foto: Republika.rs
HOĆEMO LI IMATI ZIMSKU IDILU OVE GODINE? Meteorolog Ristić izneo prognozu, JEDNOM se nismo nadali! (FOTO)

Ako je sudeći prema prognozama meteorologa Ivana Ristića, pred nama je dugo očekivana prava zima. 

- ECMWF zvanični evropski model, najavio je mnogo snega za Srbiju za predstojeću zimu 2023/2024, što je novina, dok je za Ameriku najavljeno mnogo manje snežnih padavina, što je interesantan podatak - rekao je za Republiku meteorolog, Ivan Ristić. POGLEDAJ GALERIJU

Sa kalendarskim dolaskom jeseni u našoj zemlji došlo je takođe do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope kod nas koji je uslovio naoblačenje, kišu, pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature.

- Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine, tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura posle razvedravanja biće između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu kretaće se od 15°C do 20°C, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine - rekao je Ristić.

Kako je meteorolog najavio, u ovoj dekadi se očekuje prelazak na slojevito oblačenje i topliju garderobu.

Takođe, meteorolog Ristić je dao orijentacionu vremensku prognozu za naredni period.

- Ove godine kasnilo je leto, evo sad jesen. Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature koje će se kretati od 24°C do 28°C, jutarnja temperatura uglavnom između 10°C i 15°C. Zbog sve manjeg uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca. Duvaće slab povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar - napisao je Ristić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

- U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan "apolon" i donosi prave letnje temperature u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C. U nedelju, 1. oktobra sa severozapada nam dolazi prolazno naoblačenje i manje osveženje. Vetar umeren severozapadni. Zatim od ponedeljka, 2. oktobra do četvrtka, 5. oktobra prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C.

BONUS VIDEO