OD 25 UZORAKA MEDA ČAK 22 FALSIFIKATA! Rezultati analiza Pokreta potrošača PORAŽAVAJUĆI!


IZVOR: Republika - 27.09.2023 | 05:10


Kontrola je rađena po takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Profimedia
OD 25 UZORAKA MEDA ČAK 22 FALSIFIKATA! Rezultati analiza Pokreta potrošača PORAŽAVAJUĆI!

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu testiranih po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti. U čak 88 odsto uzoraka utvrđeno je da je medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima.

U Srbiji je počela kontrola po takozvanoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda, koja je rezultat višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića. Inicijator prvog ovakvog ispitivanja tržišta je klaster Ujedinjeni za kvalitet, u saradnji s Pokretom potrošača za kvalitet hrane.

Međutim, ovo je, kako navode samo početak jer je uz ovu akreditovanu metodu moguće utvrđivati falsifikate i kod drugih proizvoda. Kako piše Politika, u toku su analize kvaliteta vina i rakije na našem tržištu.

KONKURENCIJA

U savezu pčelarskih organizacija SPOS, koji je i objavio rezultate, kažu da su se pošteni proizvođači meda, vina i rakije udružili u klaster Ujedinjeni za kvalitet u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije, odnosno konačnog i potpunog uklanjanja s tržišta svih falsifikovanih medova, vina i rakija, i ne samo njih, već i sokova, mleka i drugih proizvoda.

- Klaster je ostvario saradnju s udruženjem Pokret potrošača za kvalitet hrane i jednom laboratorijom iz Pančeva, koja je omogućila analize po najpovoljnijim cenama.

Skandalozno je do kakvih rezultata smo stigli. U ovoj godini, kada su pčelari na prosjačkom štapu, neko se bogati prodajući šećer kao med. I ne samo da vara potrošače i markete, već i državu utajom poreza. Podsećamo da je PDV na proizvode od šećera 20 odsto, a na med samo 10 procenata. Razlika ide direktno falsifikatorima u džep - objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS.

Iz klastera proizvođača su pozvali državu da, sada kada u našoj državi postoji akreditovana metoda za utvrđivanje autentičnosti proizvoda, uvrste ovu laboratoriju na spisak onih u koje veterinarski inspektori mogu slati službene uzorke meda, ali i drugih proizvoda na analize.

Inače, Srbija je prva zemlja u svetu koja ima specijalizovanu akreditovanu laboratoriju ovog tipa, s akreditovanom EIM-IRMS metodologijom koja je priznata na nivou Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu i deo je zvanične domaće regulative kao metoda za ispitivanje kvaliteta vina. Kako je za Politiku pre nekoliko dana izjavio Ivan Smajlović, reč je o univerzalnom rešenju za otkrivanje privrednih ekonomskih prevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u industriji meda, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda, kao i svežeg mleka.

Udruženje Pokret potrošača za kvalitet hrane prvu akciju ispitivanja tržišta pokrenulo je 11. septembra, kada je uzorkovano 25 različitih uzoraka meda iz sedam trgovina velikih trgovačkih lanaca u Pančevu. Uzorkovanje je, kako navode iz ovog udruženja, obavila akreditovana laboratorija iz Beograda.

DALJI KORACI

Uzorkovane su po dve jedinice od svakog proizvoda (s istim LOT brojevima, istim datumima i vremenima punjenja), pri čemu je jedna jedinica uzorkovana za analizu, a druga jedinica ostavljena za potencijalnu superanalizu. Uzorci meda su ispitivani na autentičnost (botaničko poreklo šećera), a ispitivanja su urađena u akreditovanoj laboratoriji u Pančevu, koja je specijalizovana za izotopska ispitivanja u hrani.
Svi laboratorijski izveštaji biće prosleđeni nadležnim organima radi daljih koraka u skladu s propisima.

Sledeće srede u Potrošačkoj patroli: ko su prevaranti i kako prepoznati pravi med!

BONUS VIDEO