UŠUŠKANO IZLETIŠTE NA SAT VREMENA OD BEOGRADA: Ko jednom poseti Devojčki bunar, predeo nestvarne lepote, vratiće se sigurno ponovo!


IZVOR: Republika - 26.08.2023 | 18:25


Uz Čardak, najpoznatije izletište Deliblatske peščare je Devojčaki bunar. Ovo je naselje sa vikendicama koje nudi brojne sadržaje svojim posetiocima.

Foto: google maps/printscreen
UŠUŠKANO IZLETIŠTE NA SAT VREMENA OD BEOGRADA: Ko jednom poseti Devojčki bunar, predeo nestvarne lepote, vratiće se sigurno ponovo!

Izletište Devojački bunar je opremljeno brojnim sadržajima - sportskim terenima, bazenom, restoranima, kućicama za najam, a opasano veličanstvenom prirodom, što mu daje posebnu draž. I sve to na samo sat vremena vožnje od Beograda. 

Foto: google maps/printscreen

Predeo nestvarne lepote

Prema rečima Tatjane Đurđević, direktorke Turističke organizacije opštine Alibunar, ovo izletište je mesto "koje obiluje netaknutom prirodom te se turistima sugeriše da upravo u ovim predelima naprave svoj mali fotosafari gde mogu uživati u posmatranju životinjskih vrsta, cvrkutu ptica i lepoti različitog bilja od kojih je najpoznatija Banatski božur, prirodno blago Deliblatske peščare".

Foto: google maps/printscreen

Direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar Tatjana Đurđević

- Na popularnom izletištu mogu obići ergelu konja i školu jahanja u nesvakidašnejm ambijentu šume Devojčkog Bunara gde uz instruktore mogu obići ove predele, ali i puteve najkavlitetnijih vina sa ovih područja - navodi Đurđević za naš portal. 

Predah možete napraviti u restoranu sa prenoćištem - Plava Dama, koji poseduje i sopstveni bazen namenjen za goste, a nudi i tradicionalne banatske specijalitete.

- Za one koji žele da se upuste u istraživanje Devojačkog Bunara i same Deliblatske peščare i njenih prostranstava za pomoć se mogu obratiti kancelariji Vojvodina Šuma koja posluje u Banatskom Karlovcu i poseduje najrelevantnije informacije. Takođe, za one koji preferiraju mirniji odmor postoji veliki broj vikendica za odmor koje se mogu iznajmiti na nekoliko dana ili nedelja - podseća Đurđević. 

Na ovom izletištu možete obići i drvenu crkvicu "Svete Ognjene Marije", zadužbina Turističke organizacije opštine Alibunar koja je posvećena Ognjenoj Mariji.

Foto: google maps/printscreen

Drvena crkva

Samo ime izletišta vezuje se za više narodnih predanja. Prema jednoj priči, na tom mestu su devojke uzimale vodu sa bunara i nosile umornim radnicima, dok se prema drugoj naziv mesta vezuje za devojku Dostanu, koja se zaljubila u turskog mladića i planirala beg sa njim, ali su je porodica i meštani, kada su saznali, ubili kraj bunara. 

Legenda kaže da svaka devojka koja se umije vodom iz bunara i zamisli voljenu osobu, sigurno će se sa njom i venčati. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva