VOJNA OBUKA ZA SREDNJOŠKOLCE Ministarstvo prosvete uputilo smernice za predmet "Osnove sistema odbrane"


IZVOR: Republika - 22.08.2023 | 13:47


Program je podeljen u nekoliko tema a za realizaciju nastave koriste se pisani materijali i prezentacije koji su dostupni.

Foto: pixabay.com
VOJNA OBUKA ZA SREDNJOŠKOLCE Ministarstvo prosvete uputilo smernice za predmet "Osnove sistema odbrane"

Ministarstvo prosvete uputilo je danas srednjim školama smernice za realizaciju fakultativnog predmeta "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" za učenike završnih razreda srednjih škola.

Ovaj predmet se u zemlji realizuje već pet godina sa ciljem da učenici završnih razreda srednjih škola steknu praktična znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja, saopšteno je iz ministarstva.

Nastava iz ovog predmeta izvodi se fakultativno na četiri časa odeljenskog starešine, a za realizaciju nastave koriste se pisani materijali i prezentacije koji su dostupni na internet prezentaciji Ministarstva prosvete i Ministarstva odbrane.

Program je podeljen u nekoliko tema, i u prvoj grupi tema učenici stiču znanja o mestu, ulozi i zadacima vojske Srbije u sistemu bezbednosti i odbrane Srbije, vojnoj obavezi u Srbiji, radnoj i materijalnoj obavezi, kao i o dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Druga grupa tema odgovara na pitanja kako postati profesionalno vojno lice, kako postati starešina (oficir i podoficir) Vojske Srbije i prikazuje značaj fizičke spremnosti za vojni poziv.

U trećoj grupi tema nalaze se lekcije o službi osmatranja i obaveštavanja, oblicima neoružanog otpora, hemijskom i biološkom oružju i zapaljivim sredstvima kao i civilnoj zaštiti.

Taktičko - tehnički zborovi čine sadržaj četvrte grupe tema.

Bonus video: