PORAST SLUČAJEVA MENINGITISA NA KOSMETU UNEO PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Vlasti upozorile na konzumiranje vode za piće, ali i na JOŠ nešto!


IZVOR: Republika - 16.08.2023 | 13:11


Zatraženo je i od nadležnih da vode računa o vodi za piće, njenom hlorisanju, kao i o vodi u bazenima!

Foto: Shutterstocck
PORAST SLUČAJEVA MENINGITISA NA KOSMETU UNEO PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Vlasti upozorile na konzumiranje vode za piće, ali i na JOŠ nešto!

Zbog sve većeg broja slučajeva meningitisa, zdravstvene vlasti u Prištini pozvale su danas građane KiM na oprez.

Takođe, zatraženo je i od nadležnih da vode računa o vodi za piće, njenom hlorisanju, kao i o vodi u bazenima, prenosi Ekonomija onlajn, piše Tanjug.

Foto: pixabay.com

Vlasti upozorile na hlorisanu vodu u bazenima

Kako je navedeno neki od simptoma bolesti su slični onima kod normalnog gripa, ali se pogoršavaju za vrlo kratko vreme, a simptomi uključuju mučninu, vrtoglavicu, visoku telesnu temperaturu, bolove u mišićima, osetljivost na svetlost, glavobolju, konfuziju, hladne udove, osip na koži.

Kako se dijagnostikuje meningitis?

Lekari dijagnostikuju meningitis tako što uzimaju anamnezu, vrše fizički pregled i daju dijagnostičke testove. Vaš lekar može tražiti znake infekcije oko glave, ušiju, grla i kože duž kičme, prenosi epoteka.rs.

Testovi koji se koriste za dijagnozu meningitisa su:

Testovi krvi

Analiza krvne slike pomaže prilikom otkrivanja bakterija.

Foto: Unsplash/Yunus Tuğ

Vađenje krvi

Kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) glave

Mogu otkriti otok ili upalu, a rendgenski snimci ili CT skeniranje grudnog koša ili sinusa takođe mogu pokazati znake infekcije.

Lumbalna punkcija

Lumbalna punkcija se radi da bi se prikupila cerebrospinalna tečnost (CSF) i definitivno dijagnostikovao meningitis. Ako imate meningitis, CSF često pokazuje nizak nivo šećera (glukoze), kao i povećan broj belih krvnih zrnaca (leukocita) i povećan protein.

Analiza likvora

 Analiza likvora se može uraditi da bi se utvrdilo koje bakterije su izazvale meningitis. U slučajevima virusnog meningitisa, vaš lekar može zatražiti test zasnovan na DNK poznat kao amplifikacija lančane reakcije polimerazom (PCR) ili test za proveru antitela protiv određenih virusa.

BONUS VIDEO