Očekuje se porast obolelelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA! Zaraženi komarci haraju u ovim gradovima u Srbiji! Na jednu stvar posebno obratite pažnju!


IZVOR: Republika - 06.08.2023 | 11:19


Ako imamo zaražene komarce to ukazuje da će biti još obolelih, ali treba znati da je ovo bolest koja prolazi asimptomatski i to u 80 odsto slučajeva, dok nekih 20 odsto ima simptome, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura..., kaže Tiodorović.

Foto: Pixabay.com
Očekuje se porast obolelelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA! Zaraženi komarci haraju u ovim gradovima u Srbiji! Na jednu stvar posebno obratite pažnju!

Prema poslednjim podacima u Srbiji su na tri lokacije, u Beogradu, Nišu i na Paliću registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Takođe u zemlji ima i obolelih slučajeva, od kojih je i jedna pacijentkinja koja je u veoma teškom stanju.

Naime, pacijentkinja stara 73 godine, koja je hospitalizovana u UKC Niš na Klinici za infektivne bolesti, ima ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica. Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji, saopštili su iz UKC Niš.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" objašnjava da ovog leta moramo da obratimo pažnju, te podseća da mi imamo registrovane zaražene komarce u Vojvodini, kao i u Beogradu, ali i Nišu, te da će broj zaraženih virusom verovatno porasti.

- Ako imamo zaražene komarce to ukazuje da će biti još obolelih od groznice Zapadnog Nila, ali treba znati da je ovo bolest koja prolazi asimptomatski i to u 80 odsto slučajeva, dok nekih 20 odsto ima simptome, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura... Nešto ozbiljnije komplikacije mogu se javiti u 1 odsto slučajeva, a tada može doći do neuroloških problema, kada se javlja ukočenost vrata, encefalitis, meningitis, (zapaljenje mozga i moždanica), ali to su ozbiljniji slučajevi koje treba hospitalizovati - kaže profesor Tiodorović.

Bonus video: