OGLASILA SE ŠKOLA POVODOM DEVOJČICE SA KOJOM NIKO NEĆE NA MATURU JER JE ROMKINJA! Jezivo vršnjačko nasilje u Vrbasu!


IZVOR: Republika - 22.05.2023 | 17:58


Pravu medijsku lavinu izazvao je tvit vezan za devojčicu iz Vrbasa sa kojom navodno niko ne želi da ide na maturu, jer je Romkinja.

Foto: Photo by Luis Galvez on Unsplash
OGLASILA SE ŠKOLA POVODOM DEVOJČICE SA KOJOM NIKO NEĆE NA MATURU JER JE ROMKINJA! Jezivo vršnjačko nasilje u Vrbasu!

Povodom ovog incidenta oglasila se i škola, iznoseći svoju verziju priče i činjenice vezane za ovaj događaj:

 

 

- Pravljenjem lažnih uzbuna, koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije, skupina nemoćnih i frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države, nastavlja udare i na institucije.

- Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva, isti pokušavaju da sistem obrazovanja, koji u opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje, poljuljaju i o njemu nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja, ali i čitave zajednice.

- Opština Vrbas je dosta pre tragičnih događaja u Srbiji formirala Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama i svoj posao obavlja odgovorno i pažljivo, u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama na teritoriji naše opštine, pa tako i sa našom školom.

- S tim u vezi, želimo hronološki da rasvetlimo događaj koji je pokrenuo medijsku i polemiku na društvenim mrežama, a koji je nesumnjivo plasiran sa nedovoljno argumenata.

- Naime, nakon evidentiranog nerezonskog istupa nekoliko učenika 03.05.2023. godine, i postojanja osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja.

- Na sastanku održanom 04.05.2023. godine sa roditeljima, sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice, zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika, kao i njihovom reakcijom, nije želela da se problem produbljuje, jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi.

- Istog dana, održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine, a u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi, po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere.

- Nakon novinskih natpisa, majka je pozvana u školu i izjavila da devojčica više nema sličnih problema, kao i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema.

- Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio.

- Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. Pre toga, niko od nadležnih u školi nije imao saznanja o bilo kakvim problemima, kako od strane učenice, tako ni od strane roditelja.

- Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu, koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti, a to su naše škole.

Bonus video: