DOPISI ŠKOLAMA U UŽICU I KIKINDI MOTIVISAN DOBRIM NAMERAMA, ALI NESMOTRENO DEFINISAN! MUP se izvinio građanima!


IZVOR: Republika - 10.05.2023 | 11:38


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izjavio je danas da je dopis koje su poslale školama policijske uprave Užice i Kikinda, a u kojima se traži spisak problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, motivisan dobrim namerama, ali da je nesmotreno definisan zbog čega se izvinio građanima.

Foto: MUP Srbije
DOPISI ŠKOLAMA U UŽICU I KIKINDI MOTIVISAN DOBRIM NAMERAMA, ALI NESMOTRENO DEFINISAN! MUP se izvinio građanima!

- Nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo - objasnio je Brkić.

Ukazao je da su ove dve policijske uprave napravile nesmotren potez, tražile da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenja da ih pribavlja.

- Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi - naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podvukao je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi samostalno i na svoju incijativu poslale ovaj dopis i da nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacionim jedinicama Direkcije policije da postupe na ovaj način.

Govoreći o pojačanom prisustvu policije u blizini škola, Brkić je ukazao da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika u 1.800 škola.

- Mi ćemo sa ovim aktivnostima intenzivno nastaviti do kraja školske godine, kao i u školskoj 2023/2024. godini - rekao je Brkić.

BONUS VIDEO: