VAŽNO JE DA SE DECA VRAĆAJU NORMALNOM ŽIVOTU: Stručnjaci objašnjavaju kako pomoći mališanima da se izbore sa traumom


IZVOR: Republika - 09.05.2023 | 12:02


Školski psiholog Branka Tišma objasnila kako da pomognemo mališanima da na što lakši način prebrode posledice jezivih tragedija koje su pogodile Srbiju.

Foto: ST/Nemanja Pančić
VAŽNO JE DA SE DECA VRAĆAJU NORMALNOM ŽIVOTU: Stručnjaci objašnjavaju kako pomoći mališanima da se izbore sa traumom

Srbiju su u nedelji iza nas, zadesila dva užasna događaja koja ćemo teško zabpraviti: prvo je u sredu ujutru maloletni Kosta Kecmanović (13) ubio 8 đaka i čuvara u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, a samo dan posle Uroš Blažić (21) ubio je 8, a ranio 14 osoba, u masakru koji je započeo pored Mladenovca.

Školski psiholog Branka Tišma rekla je da je neophodno vraćanje u normalu, i da život bude ravnomerno distribuiran. Kako kaže, ova trauma ostaje trajno, i sa njom moramo da naučimo da živimo.

- Teži posao imaju roditelji kojima su deca nastradala, ali je sve nas ovo pogodilo. Teško je zamisliti da je dete ubilo decu. Nezamislivo je... Kako se vratiti u normalan život? Imate jednostavan ključ, a to je što više drugih aktivnosti, da pričamo sa ljudima, uključujemo se u poslove u porodici, šetamo, vozimo bicikl. Važno je i prisustvo roditelja, jer nam to daje osećaj sigurnosti - navela je Tišma, piše Pink.

Kako je dodala, mediji iz svakodnevnog života moraju da se isključe, jer je jako malo novih informacija, a te koje dobijamo, jesu neproverene, jer svako daje viđenje toga, navodi Tišma.

- Važno je da razgovaramo sa decom. U ranom adolescentskom periodu, roditelji nisu prve osobe sa kojima bi pričali... Okupljajte se porodično, kumovski, deci prija bilo kakvo veće okupljanje - dodala je Tišma.

Pomoćnik direktora Klinike dr Laza Lazarević psihijatar doktor Goran Đinđić rekao je, gostujući na TV Pink u jutarnjem programu, da kako vreme bude prolazilo, važno je da deca budu u porodičnom okruženju, gde će se osećati sigurno.

SIGURNA SREDINA

- Tu je važno da se na svim njivoima deci pomogne. Prvo, ta sredina gde se osećaju sigurno, to je kuća, a onda psiholozi, psihijatri... Decu postepeno treba uvoditi u tu priču, oni obrađuju ovu temu - navodi Đinđić.

Đinđić kaže da je Kosta K. sada na ispitivanju, u odgovarajućoj ustanovi, a kompletna psihološka provera, daće odgovore o kakvoj ličnosti se radi.

- Pričali smo o tome da se ovakve stvari događaju i u drugim zemljama, a sve to se prati i ispituje. Bitno je iskoristiti i ta iskustva, radi proučavanja svega. To ukazuje na određenu strukturu ličnosti - objašnjava on.

Važno je da se ljudi informišu o svemu, i da se prevenira da se ovako nešto nikada ne ponovi, kaže Đinđić.

BONUS VIDEO: